Hirtshals åbner verdens første folkemøde om natur

De næste tre dage debatteres naturen på et åbent folkemøde med mere end 100 arrangementer.

Thunderdome scenen på Naturmødet, er bygget af 2300 europapaller og skal huse en række af de næste dages debatter. (Foto: Mette Ring © Naturmødet)

Når politikere, forskere og naturorganisationer, sammen med erhvervsorganisationer, naturbrugere og alle mulige andre interesserede, senere i dag tager fat på et tre dage langt folkemøde i Hirtshals med natur som omdrejningspunkt, er det første gang det sker nogensinde! Over dagene tilbyder Naturmødet mulighed for at deltage i 35 forskellige debatter, besøge 25 stande og opleve naturen gennem 115 forskellige aktiviteter. Alt sammen frit tilgængeligt og ganske gratis. Og med temaet ”naturen som helligdom eller ressource.” Centrum for de mange begivenheder er havneområdet i Hirtshals, samt byens naturmæssige hovedattraktion, Nordsøen Oceanarium.

Vil krydse klinger om hvad natur er

Og behovet for at diskutere natur er stort. Det siger Hjørrings konservative viceborgmester Daniel Rugholm til P1 Morgen. - Vi kunne godt tænke os at have et par dage, hvor vi sætter fokus på naturen og bliver lidt klogere på, hvad er egentlig fakta om naturen og så lader nogle klinger krydse hinanden og få en god snak og nogle spændende oplevelser i og omkring naturen, siger han.

Ideen til Naturmødet opstod i Hjørrings Teknik og Miljøudvalg, hvor dilemmaet mellem at passe på naturen og at sikre gode forhold for erhvervslivet er et hyppigt emne på dagsordenen. - Vi sidder med ting som vindmølleprojekter, som kystsikring, byudvikling og alt muligt andet, hvor vi hele tiden skal forholde os til naturens bevarelse og udvikling, kontra erhvervet, forklarer viceborgmesteren.

Både for eksperter og almindelige brugere

Og da den nordjyske kommune næppe er den eneste med de udfordringer, var det nærliggende at invitere til en fælles folkelig debat om naturen. Første naturmøde er med vilje tænkt som både værende for eksperter og almindelige brugere af naturen, fortæller Daniel Rugholm. Ifølge viceborgmesteren, har folkene bag naturmødet fra starten haft stor fokus på, at det her skulle ikke være for eksperterne og ikke kun for de politikere der nu skal debattere. - Det skulle også være en folkefest for hele familien. Og derfor er der over hundrede forskellige aktiviteter, hvor man kan komme ud at snorkle, man kan komme ud at sejle, man kan komme ud og køre mountainbike, man kan komme ud og opleve alle mulige ting i naturen, fortæller viceborgmesteren.

Mediepersonligheder styrer debatterne

Samtidig forsøger Naturmødet at gøre debatterne let tilgængelige og har hyret en række mediepersonligheder, til at styre slagenes gang, fortæller Daniel Rugholm.

- Det bliver lidt som at sætte sig ind i den dagligstue hvor Anders Lund Madsen fx sidder tilbagelænet i en sofa, som vi kender ham fra sine talkshows i sin tid, og snakker med folk om de her ting og tager nogle dilemmaer op. Og der kan man som helt almindelig hundelufter sætte sig ind og være med i debatterne, siger han. Vi har prøvet at skabe et koncept, som ikke bare ligner alle de andre folkemøder, men som på nogen måder er nytænkende, som fx hvordan man kan komme og være med, slutter Daniel Rugholm. Naturmødet åbnes officielt torsdag kl 14 i en fælles tale af Hjørrings Borgmester Arne Boelt, Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg og Flemming Fuglede Jørgensen fra organisationen Bæredygtigt Landbrug.