Hjælp Australien - spis kængurubøf!

Siden 2010 er antallet af det ikoniske pungdyr næsten fordoblet. Nu kalder eksperter på større regulering for at beskytte biodiversiteten.

Kænguru som spise er ikke så udbredt herhjemme, men kødet skulle smage af en blanding mellem oksekød og vildt (foto: Tambako). (Foto: Tambako)

Man kan næsten ikke sige Australien uden at nævne kænguruen.

For mange danskere er pungdyret indbegrebet af 'Down Under', og netop i øjeblikket skulle det være let at få øje på et af de hoppende eksemplarer.

For siden 2010 er antallet af kænguruer steget fra omkring 26 millioner til 45 millioner i dag. Det skriver nyhedssiden news.com.au.

Og det er for mange kænguruer, vurderer eksperter. Derfor opfordrer de nu til at jage - og spise - flere kænguruer.

Regnvejr er kænguruvejr

Det store antal kænguruer skyldes ifølge de australske myndigheder, at kontinentet de seneste år har oplevet usædvanligt meget regn. Det betyder, at der i bushen har været mere grønt - og dermed mere mad til planteæderen.

I 2006-07 stod det lige modsat til. Her var der usædvanligt tørt, og kængurupopulationen var helt nede på kun syv millioner.

Hvis der de næste år kommer meget tørke, forventer myndighederne, at mange millioner kænguruer vil lide en langsom sultedød.

Men kænguruernes enorme vækst de seneste år skyldes også, at den naturlige regulering af arten ikke længere finder sted i tilstrækkelig grad. For populationen af de rovdyr, der normalt ville jage kænguruen, holdes nede af mennesker.

Trussel for biodiversiteten

Mange danskere har måske et romantisk forhold til kænguruen. Men i Australien er den ikke altid lige populær.

Ifølge delstaten Victorias bæredygtigheds- og miljøafdeling er de mest almindelige kænguruarter faktisk et skadedyr, som bl.a. gør skade på hegn og marker samt konkurrerer med kvæg og andre husdyr om den føde, der er på de australske sletter.

Men ifølge professor David Paton fra University of Adelaide er det ikke det eneste problem ved den store bestand:

- Hvis ikke vi på en eller anden måde reducerer populationen, vil vi miste en masse anden biodiversitet, fortæller han til det australske medie ABC med henvisning til, at pungdyret spiser vegetationen, så fx fugle ikke har noget sted at leve.

Skyd og æd dem

Derfor opfordrer David Paton og flere andre australske eksperter nu til, at man i højere grad skyder de mest almindelige former for kænguruer.

Men det ville være ærgerligt, at så meget kød går til spilde og bare skal rådne i bushen. Kængurukød er pt. ikke i høj kurs i Australien, men forskeren opfordrer folk til at tage det til sig.

- Hvis vi skal regulere dyrene på den mest humane måde, skal vi nok også i gang med at tænke over, hvad vi vil bruge de dræbte dyr til, forklarer han.

Der findes over 60 forskellige kænguruarter, hvoraf nogle er truet. Det er naturligvis kun de mest almindelige arter, som forskere og andre eksperter nu kalder på en større regulering af.