Hvornår har en vindmølle tjent sig hjem igen energimæssigt?

Det tager faktisk ikke mere end tre til seks måneder, men potentialet er endnu større.

En vindmølle producerer 40-80 gange så meget energi, som det koster at lave den. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Hvornår har en vindmølle egentlig tjent sig hjem igen rent energimæssigt?

Spørgsmålet er landet i indbakken hos Videnskabens Verden, og viceinstitutdirektør Peter Hjuler Jensen fra DTU Vindenergi giver svaret i denne uges udgave af programmet på P1.

Vindmøller tjener sig selv hjem

Vindenergi er en energikilde, som vi mennesker forsøger at udnytte og suge til os. Ifølge Peter Hjuler Jensen er vindenergi i øjeblikket den mest økonomiske af de bæredygtige energikilder, der findes. En vindmølle producerer 40-80 gange så meget energi, som det koster at lave den, forklarer han:

- Livscyklusanalyserne viser, hvor meget energi en vindmølle producerer i forhold til den energi, det koster at lave en vindmølle. Resultatet er, at en vindmølle tilbagebetales på tre til seks måneder. Og resten af de 20-25 års levetid den lever, giver den et overskud energimæssigt.

Fordele ved vind

Hvis man sammenligner vindenergi med andre bæredygtige energikilder, har vind det suverænt bedste energiregnskab. Peter Hjuler Jensen uddyber:

- Dét at man kan etablere en energiforsyning fra vindkraft rimelig hurtigt, gør det til en fleksibel energikilde. Der er tale om en energikilde, der har meget store potentialer globalt set - især hvis vi er i stand til at fortsætte og udvikle den økonomiske effektivitet af teknologien.

Vindmøller skal gøres endnu mere bæredygtige

I disse år stræber stræber mange industrier - fx bygge- og plastindustrien - efter en høj grad af genanvendelse. Det gælder også for vindmølleindustrien.

- Vi er faktisk ved at være nået dertil, hvor alle materialer fra vindmøller vil blive genanvendt, når møllerne skrottes. Vores mål er, at udvikle møllerne, så det bliver den billigste energikilde. Det vil åbne op for nogle helt andre teknologiområder, lyder det fra Peter Hjuler Jensen.

Peter Hjuler Jensen arbejder i øjeblikket sammen med resten af sit forskningshold om at udvikle havmølleteknologien, så den bliver mere konkurrencedygtig.

Du kan høre meget mere om vindmøller og vindenergi i Videnskabens Verden kl. 13:33 på P1.