IKEA går over til 100 pct. bæredygtige fisk og skaldyr

Havenes tilstand får nu det svenske varehus til udelukkende at bruge certificeret fisk og skaldyr i sine restauranter.

Den svenske møbelgigant IKEA går nu over til bæredygtig fisk og skaldyr i sine restauranter. (Foto: Marcus Lawett)

Det bliver mere og mere tydeligt, at livet i havene har det hårdt.

I sidste uge konkluderede rapporten Living Blue Planet fra Verdensnaturfonden WWF, at de undersøgte fiskebestande er halveret siden 1970.

De alarmerende tilstande i havene omkring os, får nu den svenske møbelgigant IKEA til at reagere. Kæden vil nemlig sætte mere bæredygtig mad på menuen i sine 370 restauranter verden over.

600 millioner kunder

Kædens restauranter betjener ifølge kæden selv mere end 600 millioner mennesker om året. De gæster kan fra nu af kun spise fisk og skaldyr, der er produceret og certificeret af de to anerkendte mærkningsordninger ASC og MSC, i restauranterne.

Med 23 forskellige typer af certificerede fisk og skaldyr på menuen, bliver IKEA ifølge den selv, den kæde på verdensplan med det største udvalg af bæredygtig fisk og skaldyr.

I Danmark er der dog kun fem typer certificerede fisk og skaldyr man kan smovse i med relativt god samvittighed, blandt andet rejer, sild og laks.

- Jeg er virkelig stolt over, at vores gæster kan nyde velsmagende fisk og skaldyr, som er produceret bæredygtigt af mennesker, der arbejder under ordentlige arbejdsforhold, siger Edward Moreno, IKEA Food Manager i IKEA Danmark i en pressemeddelelse.

Organisationer roser IKEA

ASC står for Aquaculture Stewardship Council og MSC står for Marine Stewardship Council. De er begge internationale non-profit organisationer, som sætter de miljømæssige og sociale standarder for certificeringer af henholdsvis bæredygtige og veldrevne fiskefarme og indfangne vilde fisk.

Organisationen ASC kalder den svenske kædes overgang til 100 procent certificerede fisk for en ”game changer”.

- Jeg er utrolig tilfreds med IKEAs beslutning om at anvende ASC-certificeret bæredygtigt produceret fisk og skaldyr. IKEAs indsats i forhold til ASC-programmet er en game changer, som vil have stor effektforbrugere i hele verden. Det, vi ser her, er et eksempel på fremragende lederskab i forhold til at støtte de vitale ændringer, som er nødvendige for at fremme udviklingen indenfor bæredygtig akvakultur, siger Chris Ninnes, CEO for ASC.

Samme besked lyder fra søsterorganisationen MSC, der mener at kæden går forrest, når det gælder bæredygtighed.

- IKEAs indsats på området er med til at sikre et fortsat rigt dyreliv på havets bund samt øget fødevaresikkerheden for vores fremtidige generationer, siger Global Commercial Director Nicolas Guichoux fra MSC.

Organisationer som ASC og MSC er tidligere blevet kritiseret af flere miljøorganisationer for at være for slappe i deres certificering.

Men Verdensnaturfonden WWF har Marine Stewardship Council øverst på sin liste over certificeringsstandarder.

FacebookTwitter