IKEA producerer nu selv al sin energi i Norden

Møbelgiganten har indviet sin 3. vindmøllepark i Sverige. IKEA vil være globalt energiuafhængig i år 2020.

IKEA regner med, at de 30 vindmøller på Glötesvålen i Midtsverige vil producere cirka 220 GWh vedvarende energi pr. år. Det svarer til årsforbruget for cirka 44.000 husholdninger. (Foto: © (c)copyright jann@lipka.se, Jann Lipka)

MILJØBILLEDET

30 nye vindmøller knejser stolt med nakken på højderne på Glötesvålen i Midtsverige.

Vindmølleparken er ejet af IKEA, og den er med til at markere en milepæl på vejen til at blive global selvforsynet med energi i 2020.

I princippet er IKEA energiuafhængig

IKEA forventer, at vindmølleparken vil producere cirka 220 GWh pr. år. I forvejen tapper IKEA vedvarende energi fra 16 andre vindmøller i Sverige og en vindmølle ved IKEA i Høje Taastrup i Danmark. Ligesom møbelgiganten har sat solcelleanlæg på blandt andet bolighuset i Aarhus og udvinder energi fra biomasse i Sverige.

Energien indgår i det samlede elnet, for IKEA's vindmøller kan ikke levere strømmen direkte til varehusene.

Men samlet set betyder det i princippet, at IKEA Group er energiuafhængig og producerer lige så meget energi fra vedvarende kilder, som virksomhedens bruger af strøm i sine butikker, fabrikker, distributionscentre og kontorer i de nordiske lande.

På globalt plan har IKEA Group nu opstillet 314 vindmøller i ni lande. Desuden har man installeret 700.000 solpaneler på virksomhedens bygninger. Og ved udgangen af 2015 vil IKEA have investeret 1,5 milliarder euro i vind- og solenergi, skriver IKEA i en pressemeddelelse.

Svarer til CSR-trends

Parallelt med IKEA’s strategi om forretningsmæssig bæredygtighed, opfordrer møbelgiganten også kunderne til at tænke på bæredygtighed ved at købe fx energibesparende LED-lyspærer, ligesom mange af møblerne er lavet af materialer, der kan genanvendes.

IKEA’s tanker svarer til de trends, man generelt ser inden for CSR – virksomheders samfundsansvar - i dag. I januar kom Dansk Erhverv med fem CSR-trends, der rykker i 2015. Det er blandt andet virksomheders brug af bæredygtighed som konkurrenceparameter til at skaffe flere kunder samt ressource-effektivitet og cirkulær økonomi.

I Danmark har REMA 1000 fx for nyligt som den første kæde udskiftet alle køletrailere drevet af diesel med miljøvenlige anlæg, der køler ved hjælp af CO2 under tryk. Og LIDL i Valby har åbnet en ny butik, der som den første butik i Europa har fået den højeste miljøcertificering inden for bæredygtigt byggeri.