Inviter den vilde natur ind bag ligusterhækken

Det må gerne rode i haven og pindsvinet skal have lov til at bo under legehuset. Biolog Rikke Milbak rådgiver sine naboer om, hvordan de får masser af dyre- og planteliv i parcelhushaven.

Biolog Rikke Milbak foran kvasbunken, der myldrer af liv i vintersolen. (Foto: Dorthe Chakravarty © (c) DR)

- Man skal ikke være bange for rod, siger biolog Rikke Milbak, og fortæller, hvordan mennesket i generationer er blevet opdraget til at rydde op inden- og udendørs. Mange landmænd og haveejer fjerner nedfaldne grene og træer og rydder alt efterårets løv af vejen.

Det er bare ikke en god idé med al den orden, hvis man vil fremme dyre- og plantelivet og skabe biodiversitet, hvor man bor. Det gælder om at skabe variation og have både døde og levende træer og planter, der tiltrækker dyr.

- Det første jeg gjorde, var at fjerne de små buskroser, der stod lige indenfor lågen, fortæller Rikke Milbak til Natursyn på P1, mens hun viser rundt i sin private have ved Utterslev Mose i Købehavn. Roserne var så tætte i blomsten, at de ikke tiltrak insekter, siger hun.

Naboerne skal også i gang

For enden af hindbærbedet står egestolper. Rikke Milbak vil ikke have trykimprægneret træ i sin have, for det tiltrækker hverken små eller store dyr. Egestammerne derimod er nu bosted for insekter, og flagspætten er begyndt at gøre holdt ved hindbærrene.

Rikke Milbak er uddannet biolog, og flyttede for fire år siden ind parcelhuset. Hun dyrker det vilde liv i haven, hvor hun sørger for plads og gode leveforhold for dyr og planter, som normalt lever langt væk fra byens haver.

Det hele begyndte, da hun læste bogen "Naturen ind i haven" skrevet af Per Ketil og Lars Trolle. Den gav hende inspiration til at gøre sin have mere naturlig og levende end en parcelhushave normalt er.

Der var dog et problem: siger hun:

- Det er alt for sårbart, hvis jeg er den eneste, der lokker dyr til. Hvis jeg kan udbrede idéen til mine naboer – og gerne et langt større område – så har det langt større effekt.

Så Rikke Milbak søgte penge fra kommunale puljer, og fik på den måde finansieret og realiseret sin idé om at rådgive beboerne i sin grundejerforening om, hvordan de også kan få mere natur ind bag ligusterhækkene.

Det vigtigste er vand i haven

For at skabe et rigt liv i haven er det vigtigt med vand. Selv har hun gravet små metalspande ned forskellige steder i jorden, så fugle, pindsvin og insekter har nem adgang til vand.

Mens Rikke Milbak viser rundt i sin 650 m2 store have, fortæller hun hvordan hun har lavet skulpturelle kvasbunker, der producerer en masse smådyr, der er uundværlige for havens fugle. Hun klipper ikke sin ligusterhæk til skt. Hans, som det ellers bliver anbefalet. Hun lader den blomstre, så den sætter bær: ’Så kommer drosselfuglene om vinteren.’

Rundt om det gule parcelhus stiger antallet af vilde haver ved Utterslev Mose. 22 beboere har fået gode råd om, hvordan de kan byde naturen ind bag hækken, og flere er på vej nu hvor foråret stunder til.

Og det er nu man skal gå i gang, hvis ønsket er en have fuld af liv skabt af flagspætten indenfor havelågen og pindsvinets puslen under legehuset.

Facebook
Twitter