Isfrie skyer varsler voldsommere global opvarmning

Studier af ismængder i skyer viser, at Jorden er langt mere følsom overfor kuldioxid i atmosfæren end tidligere antaget.

Temperaturen kan stige helt op til 5,3 grader på grund kuldioxid i atmosfæren, viser undersøgelser af skyers indhold af iskrystaller.

Ved at kigge på iskrystaller og superkolde vanddråber i såkaldte "mixed-phase" skyer, har forskere fra Yale University fundet ud af, at vores klimaforudsigelser sandsynligvis skyder ved siden af.

I virkeligheden står det langt værre til, end vi troede, er konklusionen i studiet, som er publiceret i Science.

Ligevægtig klimafølsomhed er en metode, som forskerne bruger til at estimere, hvordan Jordens overfladetemperatur reagerer på ændringer i atmosfærisk kuldioxid.

Specifikt viser følsomheden, hvor meget overfladetemperaturen vil stige, hvis mængden af CO2 i atmosfæren bliver fordoblet i forhold til før industrialiseringen.

I 2013 anslog det store klimapanel IPCC den følsomhed til mellem 2 og 4,7 grader Celsius. Men nu anslår forskerne fra Yale, at temperaturen kan stige til mellem 5 og 5,3 grader Celsius.

En sådan stigning vil have meget dramatiske konsekvenser for klimaet på hele kloden, skriver forskerne.

Mindre is i skyerne end antaget

Forskerne har undersøgt sammensætningen af såkaldte mixed-phase skyer, som består af vanddamp, flydende dråber med negativ temperatur og ispartikler i den øvre atmosfære.

Mængden af is i skyerne indikerer nemlig hvordan temperaturen bliver på Jorden. Meget is betyder lavere temperatur, mens mindre is betyder højere temperaturer. Og forskerne fandt mindre is end forventet.

- Vi fandt ud af, at alle klimamodellerne tager udgangspunkt i for store mængder is i skyerne. Da vi kørte vores egne simulationer, som var designet til at matche vores satellitobservationer, endte vi med en større opvarmning, siger Trude Storelvmo, fra Yales afdeling for geofysik i en pressemeddelelse.

Hendes laboratorium har studeret de komplekse såkaldte negative feedback-mekanismer omkring skyer i årevis, men indtil for nyligt har de vidst meget lidt om dem - og derfor var de tidligere klimamodeller upræcise.

Forskerne understreger, at det er kritisk at rette is/vand-niveauet i det globale klimamodeller inden IPCC's næste store rapport i 2020.

Facebook
Twitter