Ja til Månegrisen: Den styrker dansk svineproduktion

Landbrugets top mener, svin skal produceres i Danmark, hvor miljøpåvirkningen er lavest.

Navnet Månegrisen skal signalere, at projektet er ambitiøst og samtidig har et meget konkret mål med en klar deadline, der kræver et godt samarbejde fra alle sider for at nå i mål. Navnet er inspireret af USA's ambitiøse projekt om at være først på Månen. (Foto: DR- Johnny Krone)

Om tre år skal danske svineproducenter producere sunde grise i lukkede højteknologiske staldsystemer.

Den nye produktionsform skal fjerne lugtgenerne og mindske miljøpåvirkningerne, øge produktionen af svinekød og skaffe flere job.

Det er hovedpunkterne i regeringens nye ambitiøse plan 'Månegrisen'.

Læs mere i artiklen: Nu skal landmænd have månegrise

Godt at Christiansborg tænker på vækst

Direktøren i Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer fortæller, at man er positiv over for projekt Månegrisen.

- Det er grundlæggende positivt, at Christiansborg får øjnene op for det betydelige vækstpotentiale, som svineproduktionen rummer. Det kan vi kun kvittere for, siger direktør Nicolaj Nørgaard.

- Og det er bestemt realistisk at producere flere svin i Danmark, samtidig med at den generelle miljøbelastning falder. Og det kan månegrisen være med til at illustrere, siger han.

Fødevarer skal produceres hos os

Han fortæller, at Danmark allerede har en af verdens mest bæredygtige svineproduktioner.

- Og med en stigende verdensbefolkning, er det alt andet lige bedre, at fødevarerne bliver produceret der, hvor miljøpåvirkningen er lavest. Og det er den her, siger Nicolai Nørgaard.

Svært at gøre svin til en god forretning

I dag presses danske svineproducenter af øgede miljøkrav, og det kan være svært for den enkelte landmand at få lov til at udvide bedriften.

Samtidig mener landbruget, at det er udsat for en unfair konkurrence fra udlandet, fordi - siger landmændenes organisation - andre EU-lande støtter landmændene mere og stiller færre krav til svineproduktionen, end man gør i Danmark.

Lad størrelsen afhænge af udledningen

En ny rapport fra Natur- og Landbrugskommissionen peger på, at det vil være godt at lade fremtidens svineproduktion blive reguleret af, hvor meget hver gård udleder til miljøet.

Med den nye produktionsform med månegrise vil man netop kunne kontrollere det.

Nicolai Nørgaard siger, at danske landmænds produktion af foder på markerne og svin i staldene kunne være større med en mere intelligent miljøregulering. Men Månegrisen handler ikke om at redde dansk svineproduktion.

Kommer samfundet til gode

- Månegrisen handler om at styrke den yderligere, så hele samfundet kan høste frugterne i form af øgede eksportindtægter, en sikring af gode danske arbejdspladser og en øget global bæredygtig svineproduktion, siger Nicolai Nørgaard.

Eksporten af danske svin og svinekød ligger i dag i omegnen af 30 milliarder kroner om året.

Husk at tænke på forretningen

Månegrisen bliver præsenteret som et bud på en løsning af fremtidens samfundsmæssige udfordringer for landbruget med øget bæredygtighed og bedre dyrevelfærd. Men træerne vokser ikke nødvendigvis ind i himlen af den grund.

For man skal huske at tænke på, at den enkelte landmand også skal kunne overkomme det økonomisk.

- Vi agerer på verdensmarkedsvilkår, og hvis demostalden skal virke som inspiration, kræver det, at de enkelte landmænd hjemme på deres gårde kan etablere en konkurrencedygtig produktion, siger Nicolai Nørgaard.

Kan Månegrisen redde landbrugets image?

Månegrisen skal også være med til at skabe flere job i svineproduktionen og slagteribranchen, hvor der i dag mangler svin og job flyttes til udlandet.

Den højteknologiske produktionsform skal også skabe nye job inden for teknologivirksomheder, rådgivende virksomheder og videninstitutioner, der blandt andet skal være med til at udvikle staldbygningerne.

Og det kan måske også ændre synet på landbruget.

- Landbruget kæmper i dag med et imageproblem i befolkningen, som nogen gange kan være en hæmsko. Fx er de unges søgning til svinesektoren faldende, selvom vi har mange forskelligartede og spændende jobs, siger Nicolai Nørgaard.