Japan skrotter prestigefyldt eksperimental-reaktor

Monju-reaktoren skulle have været fremtiden for Japans energiforsyning. Nu lukker det fejlslagne kernekraftværk.

Den natriumkølede formeringsreaktor Monju har ikke været tændt siden 2010. Nu vil den japanske regering lukke værket. Opgaven kommer til at tage 30 år og koste over 22 milliarder kroner. (Foto: Issei kato © Scanpix)

Den kontroversielle prototype-reaktor Monju var tiltænkt en kernerolle i Japans fremtidige energipolitik, med fokus på at genanvende radioaktivt affald fra andre kraftværker.

Nu har landets energiministerium besluttet at lukke den omstridte reaktor, der allerede har kostet over 60 milliarder kroner at udvikle.

Det skriver Japan Times.

Reaktoren er en såkaldt natrium-kølet formeringsreaktor, som på papiret producerer mere af det radioaktive materiale plutonium, end den bruger. I stedet fodres den blandt andet med radioaktivt affald.

Monju skulle derudover også producere 280 megawatt energi.

Reaktor virkede aldrig

Problemet var bare, at den stort set aldrig har virket. Reaktoren har slet ikke kørt siden 2010, og ifølge Associated Press har den kun kørt i 250 dage, i de 22 år den har eksisteret.

Og nu er det altså slut.

- Vi vil dekommisionere Monju, da det vil tage en betydelig mængde tid og udgifter at få den op at køre igen, siger ledende kabinetssekretær Yoshihide Suga til den japanske avis.

Præget af uheld og fejl

Reaktorens tilværelse har været præget af en lang række fejl og uheld.

I 1995 - kun halvandet år efter åbningen - betød en natrium-lækage, at en brand brød ud på kraftværket og lukkede det. Et uheld, som myndighederne senere forsøgte at skjule.

I 2010 blev værket genstartet efter, at brændstoffet var blevet skiftet ud. Desværre gik der kun knap fire måneder før en over tre tons tung maskine faldt ned i reaktoren og stoppede den igen.

Siden da har en række mindre uheld præget Monju-kraftværket, som ikke har været i regelmæssig drift siden.

Nedlukning tager 30 år

Ulykken ved Fukushima-reaktoren efter tsunamien i 2011 har ifølge Japan Times betydet, at den japanske befolknings holdning til kernekraft er blevet mere negativ.

Alligevel satser landet på kernekraft. Japan lider nemlig af pladsmangel og har derfor svært ved at erstatte atomkraftværkerne med fx solenergi og vindmøller.

Nedlukningen af Monju kommer til at koste over 22 milliarder kroner og vil tage omkring 30 år, anslår myndighederne.

Genbrug af affald stadig vigtigt

Men selvom værket lukkes, fastholder Økonomi-, Handels- og Industriminister Hiroshige Seko, at genbrug af affald er en del af regeringens kernepolitik for energi.

- Vi vil udnytte den værdifulde viden og den ekspertise, vi har fået ud af Monju til fulde, i takt med at vi bevæger os fremad mod udviklingen af hurtige formeringsreaktorer, siger han til Japan Times.

Monju-værket er placeret i Fukui-provinsen, og her er den lokale guvernør Issei Nishikawa ikke begejstret for nedlukningen, som, han ikke mener, er berettiget.

Han tvivler endda på, at det japanske atomenergi-agentur JAEA er i stand til at udføre nedlukningen forsvarligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk