En knaldrød læbestift, en grøn plante og så biokemiker Johan Andersen-Ranberg på scenen. På tre minutter formår forskeren fra Center for Syntesebiologi ved Københavns Universitet at forklare publikum, hvad hans forskning med planter går ud på, og hvorfor den er vigtig for os alle.
Trods knivskarp prioritering er foredraget meget underholdende, og det har substans nok til at overbevise de tre dommere i Ph.d. Cup 2015 om, at Johan Andersen-Ranberg er den bedste af de otte finalister til at formidle sin forskning på så kort tid under DR2’s store show i DR Koncerthuset.
Opsummeret bliver dommerne overbevist af tre ting: Let, legende fortælleglæde. Gode konkrete eksempler om lus og læbestift. Klar formidling og samfundsrelevans.
SE SHOWET i videoen herunder. Det varer 1 time og 24 minutter.
Ph.d. Cup 2015 – forstå forskningen
Hvert år arrangerer DR sammen med Dagbladet Information, Lundbeckfonden og de danske universiteter Ph.d. Cup. Det er en konkurrence, hvor unge forskere, der har afsluttet deres ph.d., dyster om forskningsformidling.
Konkurrencen skal sætte fokus på, hvor vigtig forskning er for vores samfund og vores velstand og samtidig minde forskerne om at tage del i samfundsdebatten, så deres forskning kan komme mere i spil. Konkurrencen skal også gøre os andre interesserede i forskning.
Johan Andersen-Ranberg er tydeligt begejstret over at have vundet, da DR Viden taler med ham efter showet:
- Jeg synes, at der var rigtig mange rigtig gode. Da nummer 3 og nummer 2 blev råbt op, så stod jeg med den der fornemmelse: Enten er det lige meget - eller også bliver det virkelig fedt. Og det blev virkelig fedt.
Forskning er en holdindsats
Johan Andersen-Ranberg taler om, at sejren er noget, der helt klart booster hans CV. Men ligesom i sin præsentation på scenen trækker han sine kolleger på Center for Syntesebiologi frem.
- Ph.d. Cup giver lidt et billede af, at der sidder én genial person og laver det hele. Sådan er det overhovedet ikke. Forskning er en holdindsats, og det vil det altid være. Det er ikke kun mit arbejde, jeg præsenterer i dag. Det er jo arbejde fra mange mennesker, siger han.
- Så forhåbentligt kan min afdeling også bruge sejren. Det er sjældent, at en afdeling får så meget eksponering, som vores afdeling gør, fordi jeg stiller op i Ph.d. Cup. Hvis de kan bruge mig som platform for det, er mit mål nået, siger Johan Andersen-Ranberg.
Fascinere andre med sin forskning
Det er fascinationen, der driver Johan Andersen-Ranbergs forskning. Og han håber, at det fremgår så tydeligt i hans foredrag, at det lokker nye studerende til.
- Det kunne være virkelig fedt, hvis der en dag kommer en ung studerende hen til mig og siger: Jeg så dig på fjernsynet. Og jeg har valgt at læse syntesebiologi.
De tre dommere, professor i forskningsformidling Maja Horst, professor i filosofi Vincent F. Hendricks og journalist Martin Breum, blev i hvert fald fascineret under showet, som DR-værten, hjerneforsker Peter Lund Madsen, holdt styr på.
Trænet i formidling
Lægen Morten Würtz fra Aarhus Universitet blev nummer 2 med sit foredrag om hjertemedicinen aspirin, mens psykolog Mia Bech Lichtenstein fra Syddansk Universitet blev nummer 3 med sit foredrag om træningsafhængighed.
I begyndelsen af marts fik de otte finalister at vide, at de var valgt ud blandt den lange række af forskere, som universiteterne havde indstillet til årets konkurrence.
De har siden deltaget i et forløb, hvor de har trænet dét at stå på en scene og komme ud over rampen med deres budskaber. De har trænet kroppen, stemmen, artikulationen, intonationen og overgange i deres fortælling.
Lær teksten udenad
Mia Bech Lichtenstein forklarer, at hun har fået meget ud af forløbet. Den største udfordring for hende har dog været at lære testen udenad, og det har finalisterne ikke fået hjælp til.
- Jeg har fundet ud af, at jeg faktisk kan lære sådan en tekst udenad og gengive den, mens jeg samtidig husker at være nærværende og engageret, siger Mia Bech Lichtenstein.
Udover de personlige gevinster ved at deltage i Ph.d. Cup 2015 håber hun, at konkurrencen får andre forskere på banen.
- Hvis Ph.d. Cup kan virke som et reklamefremstød, så andre forskere også indtænker i deres forskningsforløb, at de skal formidle deres forskning, har det også gjort en forskel for forskningen, siger Mia Bech Lichtenstein.