Kaffefilter og strøm kan rense og gøre vand sundere

Ny metode kan give folk helt rent vand, samtidig med den kan styre sammensætning af mineraler.

Landet over er der stigende problemer med forurening af drikkevandsboringer, og byer henter drikkevand langt væk. En ny metode med et finmasket nylonfilter og elektrolyse kan måske skaffe rent drikkevand til alle, mener forsker på Aalborg Universitet Esbjerg. (Foto: © Anton Maltsev, Scanpix)

I fremtiden kan store nylonfiltre rense vores drikkevand for pesticider, bakterier og vira.

Filtrene kan også sikre, at folk uanset, hvor de bor, får drikkevand af samme høje kvalitet og med den rette sammensætning af mineraler.

Det er tanken bag en ny teknologi, som Aalborg Universitet Esbjerg har udviklet, og hvor man udover filtre også bruger strøm til at 'brænde' pesticider af.

Fremtidens teknologi til vandrensning?

Det er ph.d.-studerende ved Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi ved Aalborg Universitet Esbjerg, Henrik Tækker Madsen, der står i spidsen for forskningen.

- Vi ville gerne udvikle en teknologi, hvor man ikke bare holder pesticiderne tilbage, men også fjerner dem helt og uden brug af kemikalier, siger han til DR Viden.

- Jeg tror personligt, at det her kan blive en af fremtidens teknologier til at sikre rent og sundt drikkevand til alle, siger han.

Kulfilter renser ikke for bakterier

Landet over er der stigende problemer med forurening af drikkevandsboringer, og byer henter drikkevand langt væk.

I København renser man pesticider fra drikkevandet ved hjælp af kulfiltrering, hvor pesticiderne bliver holdt tilbage i kulfiltret.

- Vandet bliver renset for pesticider, så niveauet ligger under grænseværdien, men det er en dyr metode, og den fjerner heller ikke vira og bakterier, siger Henrik Tækker Madsen og henviser til, at den nye metode dermed er mere effektiv og formentlig billigere.

Minder om kaffebrygning

Metoden minder om kaffebrygning, hvor kaffefiltret holder kaffegrumset tilbage. Her holder et finmasket nylonfilter - en membran - med bitte små huller i nanometer-størrelse cirka 90 procent af pesticiderne tilbage.

Dernæst sætter man strøm til vandet ved hjælp af en elektrolyse med en diamant-elektrode. Når pesticiderne kommer i kontakt med overfladen på elektroden, bliver de nedbrudt via oxidation.

Foreløbigt har man kun testet metoden i laboratoriet på op til 10 liter vand. Så det vil kræve et større anlæg, før man endeligt kan vurdere teknologien og prisen for metoden og holde den op imod kulfiltermetoden.

Filtre kan styre vandets sammensætningen

Men man bruger allerede i dag lignende nylonfiltre til at filtrere salt ud af havvand for at bruge det til drikkevand.

Det smarte med sådanne filtre er også, at man kan styre sammensætningen af mineraler i vandet, siger Henrik Tækker Madsen:

- Så kan man fx sammen med en embedslæge beslutte, hvordan drikkevandet skal være, så det er sundest for os at drikke. Og vi kan dermed alle få samme høje drikkevandskvalitet uanset, hvor vi bor i landet.