Kina opstiller mere end 650.000 solpaneler om dagen

På tre måneder har Kina opført, hvad der svarer til 60 mio. solpaneler. Det er nødvendigt i det energisultne land, hvor mere end 60 procent af energiforbruget stadig dækkes af kul.

Det går hurtigt med at få installeret solcelleanlæg i Kina, men der er meget lang vej endnu, før vedvarende energikilder overtager rollen fra kul som hovedforsørger i landets energisystem. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Det er efterhånden nogle år siden, at Kina overhalede USA som verdens største energiforbruger efter et årti med eksplosiv stigning i efterspørgslen - især på el.

Selvom det galoperende kinesiske forbrug er begyndt at stilne lidt af, kræver det stadig masser af nytilført kapacitet at følge med strømbehovet i et land, der snart runder 1,4 mia. indbyggere.

På verdensplan står kineserne for 21 procent af alle investeringer i energi. Mange af de kinesiske yuan går stadig til kulkraft, men i 2016 faldt antallet af nye kulkraftværker, der blev sat i drift, med 25 procent i forhold til året før.

I stedet satser Kina benhårdt på vedvarende energi: Vind, vand og sol. Og sidstnævnte energiform opfører kineserne lige nu med en hidtil uhørt hast.

Ifølge det tyske magasin pv magazine, der er specialiserede i analyser af solcelleenergi, har kineserne på bare tre måneder fra april til juni opført 18 gigawatt (GW) solenergi.

Hvis vi tager udgangspunkt i et solpanel, der yder en effekt på 300 watt, svarer det til, at der er installeret 60 mio. solpaneler på 92 dage.

Det bliver til rundt regnet til 652.000 solpaneler om dagen, 27.200 i timen og 452 i minuttet - hvert minut, døgnet rundt.

Lang vej endnu

Imponerende, men også nødvendigt for et land, som ifølge egne udsagn gerne vil omstille sin energiproduktion væk fra kul.

For på trods af fremgangen indenfor vedvarende energi bliver mere end 60 procent af det kinesiske energiforbrug stadig dækket af kul, som både lukker store mængder CO2 ud i atmosfæren og gang på gang indhyller de kinesiske millionbyer i kvælende smog.

Kinas kulforbrug kommer fortsat til at stige frem til 2021, hvor landet tager hul på sin næste femårsplan. Indtil da poster myndighederne, hvad der svarer til omkring 2.500 mia. danske kroner i grøn energi, så vedvarende energi til den tid kommer til at dække ca. 15 procent af landets energibehov.

Facebook
Twitter