Kina suspenderer opførelsen af 85 kulkraftværker

Værkerne, der allerede er under konstruktion, ville have kapacitet til at dække 100 millioner danske husstandes elforbrug.

Trods enorme investeringer i vedvarende energikilder de seneste år står Kina stadig for omkring to tredjedele af verdens CO-udledning- Det skyldes hovedsageligt afbrænding af kul. (Foto: JON WOO © Scanpix)

Den kinesiske regering har taget endnu et stort skridt i retningen mod at begrænse forbruget af kul. Et forbrug, der særligt siden årtusindskiftet har været på himmelflugt.

Den kinesiske energistyrelse, NEA, har netop meddelt, at man nu suspenderer opførelsen af 85 kulkraftværker, som allerede er under opførelse.

De 85 værker ville tilsammen have fået en kapacitet på hele 100 GW. Omregnet til danske forhold er det nok til at dække omkring 100 mio. husstandes årlige elforbrug.

Suspenderingen er et led i landets nuværende femårsplan, den 13. af sin slags, der løber frem mod 2021. Her sigter Riget i Midten mod en kulkraftsektor, der udgør 55 procent af landets samlede energiforbrug - mod 60 procent i dag.

Kulkraft vil altså stadig udgøre hjertet af Kinas energiforsyning, men det forventes, at den kinesiske regering i den kommende tid vil suspendere flere af de planlagte kulfyrede værker.

Kulforbrug når snart toppen

I dag har kineserne en kulkraftkapacitet på omkring 920GW. Det vil stige frem mod 2021, hvor kapaciteten bliver på 1.100 GW. I alt har regeringen indtil videre aflyst opførelsen af 140 GW, og sidst år beordrede man flere kinesiske provinser til at stoppe med at godkende opførelsen af nye kulkraftværker. Det skriver Greenpeace-mediet energydesk.com.

Kina har dog stadig fat i førertrøjen, når det kommer til afbrænding af kul, og landet står for næsten en tredjedel af Jordens samlede CO2-udledning. Men samtidig stod kineserne sidste år for 40 procent af al vedvarende energiforøgelse på verdensplan, og importen af kul er faldet drastisk de seneste par år.

Alt tyder altså på, at Kinas kulforbrug snart når toppen, og at landet langsomt, men sikkert, har sat kursen mod en grønnere fremtid.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter