Klimaforandringer ændrer på den franske vinhøst

Balancen mellem varme, nedbør og tørke har forskubbet sig i vinregioner som Frankrig og Schweiz. Det kan have konsekvenser for vinkvaliteten.

Klimaforandringerne kan betyde mere god vin på kort sig. Men på længere sigt kan opvarmningen have alvorlige konsekvenser for vinhøsten. (© Elizabeth Wolkovich/Harvard University)

En god vin er meget afhængig af klimaet. Gode vinår opstår når varme, nedbør og tørkeperioder går op i en højere enhed.

Klimaforandringerne kan dog betyde, at vi får mere god vin fra blandt andet Frankrig på kort sigt, men at opvarmningen på langt sigt vil gøre livet surt for vinbønderne.

Ved at undersøge vinhøsten i Frankrig og Schweiz de sidste 400 år - fra år 1600 til 2007 - har forskere nemlig opdaget, at høsten begyndte at falde langt tidligere i sidste halvdel af det tyvende århundrede.

Og at den tørke mod slutningen af sæsonen, der ofte giver god vin, er aftagende.

Skiftene skyldtes forandringer i sammenhængen mellem klimaet og timingen af høsten, viser resultaterne, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change i dag.

Høsten kan komme for tidligt

Selvom vinhøsten faldt tidligt i specielt varme og tørre år mellem år 1600 og 1980, viser undersøgelsen, at vinhøsten fra 1981 og frem generelt faldt tidligere - også i år uden tørke.

Opdagelsen er afgørende, da vin af høj kvalitet ofte forbindes med en tidlig høst i de køligere vin-regioner, som Frankrig og Schweiz, skriver forskerne.

- Trenden er generelt, at tidligere høst giver vin af højere kvalitet, men vi har flere datapunkter her, der viser os, at vi i fremtiden når en grænse hvor højere temperaturer sandsynligvis ikke vil give vin af højere kvalitet, siger Elizabeth Wolkovich fra Harvard University i en pressemeddelelse.

Balancen har forskubbet sig

De bedste år for vin er dem med varme somre, godt med nedbør mens planterne vokser, samt tørke sidst på sæsonen.

Nu har klimaforandringerne sørget for, at forskubbe balancen mellem tørke og fugt - og det kan have store konsekvenser for vinkvaliteten anslår forskerne.

I de senere årtier er effekten af tørken i slutningen af vinsæsonen næsten forsvundet. De høje temperaturer betyder dog indtil videre, at vinen når at modnes uden tørken.

- Vinkvalitet afhænger af en lang række faktorer udover klimaet, såsom vinsorter, jordbunden, hvordan vinen dyrkes og hvordan den produceres. Men vores forskning antyder, at de overliggende klimaeffekter, som disse lokale faktorer fungerer under, har forandret sig, siger Benjamin Cook fra NASA's Goddard Institute for Space Studies i en pressemeddelelse fra NASA.

- Og den viden kan vise sig at være kritisk for vinproducenterne i takt med at klimaforandringerne intensiveres i vinregionerne i de kommende årtier.