Klimaforandringer har fordoblet skovbrande i det vestlige USA

Samtidig kaster myndighederne selv brænde på bålet ved at slukke ilden ’for tidligt’, mener forskere.

I juli og august 2016 fortærrede en skovbrand mere end 8000 tønder land skov samt 60 boliger og udhuse i bjergkæden The Bitterroot Range i det østlige Montana. (Foto: Mike Daniels © Mike Daniels og THE EARTH INSTITUTE AT COLUMBIA UNIVERSITY)

Menneskeskabte klimaforandringer har de seneste 30 år fordoblet området, der bliver ramt af skovbrande i det vestlige USA.

Siden 1984 har stigende temperaturer og tørke betydet, at skovbrande har bredt sig over 41.440 kvadratkilometer mere, end de ellers ville have. Det svarer til et areal, der er større end staterne Massachusetts og Connecticut til sammen.

Tilmed vil yderligere global opvarmning øge risikoen for skovbrande i det kommende årtier, fastslår forskere fra Columbia Universitets Lamont-Doherty Earth Observatory i New York i USA.

Klimaet bestemmer hvad der brænder

I 1980’erne tog problemerne med skovbrande til i det vestlige USA. Og data viser ifølge forskerne, at landområder ramt af brande er blevet større, der er flere store brande, og sæsonen for skovbrande har udvidet sig.

Forskere og embedsmænd har for nyligt sagt, at det måtte skyldes menneskeskabte klimaforandringer. Og den nye undersøgelse bekræfter tesen, mener forskerne.

- Lige meget hvor hårdt vi prøver, vil skovbrandene blive stadigt større, og årsagen er indlysende, siger Park Williams, bioklimatolog på Columbia Universitets Lamont-Doherty Earth Observatory i en pressemeddelelse.

- Det er klimaet, der bestemmer, hvad der brænder. Vi skal gøre os klar til stadig større brand-år sammenlignet med tidligere generationers, siger han.

Varmere vejr i det vestlige USA

Temperaturen er steget omkring 2,5 grader Fahrenheit i de skovklædte dele af det vestlige USA siden 1970.

Og varmen er med til at skabe gunstige forhold for ild.

Eftersom varmere luft kan indeholde mere fugt, trækker luften fugten ud af træer og planter, så vegetationen efterhånden dør, og det øger risikoen for brand.

Brandslukning kaster benzin på bålet

Det er dog ikke kun den menneskeskabte globale opvarmning, der spiller ind. Selve brandslukningen er også med til at skabe ideelle forhold for brande, siger forskerne.

For når myndighederne konstant slukker brande, opbygges et slags lager af tørt brændsel, der senere kan selvantænde og forårsage mere katastrofale flammehav.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk