Klimaforandringer kan gøre Sydeuropa til ørken om 75 år

Gør vi ikke noget drastisk ved temperaturstigningerne, bliver middelhavsregionen ekstremt varm og flere områder til ørken, viser ny forskning.

Fortsætter den globale opvarmning kommer feriedestinationer som Spanien og Portugal til at minde mere om Marokko på billedet. Ørkenerne kommer nemlig til at brede sig nordpå. (© lindacaldwell - Fotolia)

Da verdensledere og politikere tidligere i år blev enige om Paris-aftalen, satte de en grænse for temperaturstigninger på 1,5 ºC over præ-industrielle niveauer. En grænse, som vi efter alt at dømme kommer til at overskride.

Selv en relativt lille stigning over den grænse vil ændre Middelhavsregionen så radikalt, at der vil opstå økosystemer, hvis lige ikke er set i området de seneste 10.000 år.

Og ved en temperaturstigning på kun 2 ºC vil feriedestinationer som Sydspanien, Portugal og Tyrkiet blive ulideligt varme og forvandlet til ørken.

Det er konklusionen i en rapport offentliggjort i sidste uges Science.

Temperaturen omkring Middelhavet er allerede 1,3 ºC højere i gennemsnit, end den var for omkring 100 år siden. Til sammenligning er den globale temperatur kun steget 0,85 ºC.

Undersøgte pollenprøver

De to forskere Joel Guiot og Wolfgang Cramer har undersøgt pollen fundet i aflejringer, som giver et detaljeret billede af middelhavsklimaet og økosystemerne i regionen de sidste 10.000 år.

Ved at lægge de data ind i en række modeller forudsiger de, hvordan klimaet bliver i området i fremtiden, og hvordan planter og træer vil reagere på, at temperaturen kommer til at stige.

Og resultatet er altså ikke positivt, hvis vi ønsker at bevare de økosystemer, vi har i dag.

Ørken og ændret bevoksning

Lige meget hvordan de to forskere simulerer dataene, bliver de økologiske ændringer i området langt voldsommere end noget set gennem den såkaldt Holocæn-periode, som dækker over de seneste 11.700 år - perioden siden sidste istid.

Kun hvis temperaturstigningerne holdes under 1,5 ºC over det præ-industrielle niveau, kan vi forvente økosystemer i regionen, der minder om dét, vi har i dag.

Forskerne arbejder med mange forskellige modeller. Model G repræsenterer en stigning på 2 grader Celsius, som forvandler store dele af middelhavsregionen til ørken. (© Cramer et Guiot)

Ørkenen vil brede sig

Hvis temperaturudviklingen fortsætter som altid, et scenarium kaldet "business as usual", bliver hele det sydlige Spanien til en ørken, løvtræer indtager de fleste bjergområder, og krat udkonkurrerer løvtræerne i store dele af middelhavsregionen.

Stort set hele Portugal og Tyrkiet bliver til ørken og det sydligste af Italien - inklusiv Sicilien og Sardinien - forvandles også til ørken.

Så voldsomme omvæltninger af økosystemerne vil resultere i voldsomme befolkningsvandringer af både dyr og mennesker, med store økonomiske konsekvenser.

Kan vi stoppe temperaturstigningen omkring 2 ºC, vil kun Marokko, Tunesien og den sydlige spids af Spanien blive til ørken, anslår forskerne.

De har dog kun kigget på temperaturstigningernes indflydelse på naturlig bevoksning og ikke taget højde for øget urbanisering og temperaturpåvirkningen af landbrug og skovdrift. Var de parametre taget med, så det sandsynligvis meget værre ud, siger forskerne i en kommentar til Nature.