Klimaforandringer overmandede virkelighedens King Kong

Det foreslår et nyt studie af den enorme forhistoriske primat Giganthopithecus.

Illustration fra Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung der viser det estimerede størrelsesforhold mellem Giganthopithecus og et menneske. Den forhistoriske kæmpeabe uddøde for 100.000 år siden og nye studier peger på det skyldtes dens ringe evne til at tilpasse sig datidens klimaforandringer. (Foto: H. BOCHERENS © Scanpix)

Verdenshistoriens størst kendte abe uddøde for omkring 100.000 år siden, fordi den ikke var i stand til at tilpasse sig datidens klimaforandringer, hvor en istid langsomt omdannede store skovområder til savanne. Det foreslår et nyt studie af Gigantopithecus, en fjern forfader til vor tids orangutanger og det bedste bud på en virkelighedens udgave af Hollywoods King Kong. Gigantopithecus var et sted mellem 1,8 og 3 meter høj, vejede omkring 270 kilo og levede i Sydøstasiens daværende enorme skove. Der er kun fundet ganske få fossile rester fra den. Blandt andet tænder, hvis emalje nu er blevet analyseret af forskere ved det tyske Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung.

Og modsat den fiktive kvindeelskende kæmpeabe, tyder meget på at Gigantopithecus udelukkende levede af plantemateriale fra skoven. - På grund af dens størrelse, havde Gigantopithecus sandsynligvis behov for store mængder føde, forklarer undersøgelsens hovedforfatter Hervé Bocherens i forbindelse med studiets offentliggørelse. Men modsat aber og tidlige mennesker i Østafrika, der ifølge studiet var i stand til at tilpasse sig klimaforandringerne, gik det ikke for den asiatiske kæmpe, der efter al sandsynlighed heller ikke var synderligt mobil i skovene og næppe i stand til at klatre i træer. - Gigantopithecus besad sandsynligvis ikke samme økologiske fleksibilitet og manglede muligvis også den fysiologiske evne til at modstå stress og mangel på fødevarer, konkluderer forskerne i studiet der offentliggøres i en særudgave af tidsskriftet Quaternary International.

To af de fossile tænder fra Gigantopithecus, som har været analyseret af de tyske forskere. (Foto: YAOWALAK CHAIMANEE © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter