Klimaforandringerne truer med at gøre din kaffe både dårlig og dyr

I fremtiden kan det være helt slut med en god kop kaffe.

Kloden over er kaffehøsten i fare for klimaforandringerne. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Etiopien er den største kaffedyrkende nation i Afrika og den femtestørste kaffeeksporterende nation i verden. Landet er særligt kendt for sin arabica-kaffe og eksporterer over 180.000 ton hvert år.

Men det kan klimaforandringen snart ændre på, viser et nyt studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Plants. For kaffeproduktionen er truet af klimaforandringer. Ikke bare i Etiopien - men i de fleste af klodens kaffeproducerende lande.

Derfor risikerer vi, at fremtiden byder på både dårligere og dyrere kaffe.

Kaffe er sårbar

Når klimaforandringer har så stor betydning for kaffehøsten, skyldes det, at kaffe er en særdeles sårbar plante. Selvom man skulle tro, at mere varme er godt for kaffehøsten, der i forvejen dyrkes i varme lande, er det ikke tilfældet.

Det er nemlig ikke lige meget, hvilke varme steder kaffen gror. Ligesom vin er kaffens smag afhængig af de forhold, som kaffen bliver dyrket under. Og ændrer forholdene sig, ændrer kaffens karakter sig også.

I Etiopien dyrker man særligt på bjergsider i mellem 1,2-2,2 kilometers højde, men som temperaturen stiger, ændrer forholdene i de traditionelle plantager sig.

Flytning er dyrt

For at modarbejde klimaforandringerne og de nye forhold er det muligt at flytte plantagerne højere op på bjergsiderne, hvor temperaturen er lavere.

Flytningen af plantagerne er dog forbundet med store omkostninger, der vil ramme både forbrugere på pengepungen og leveforholdene for en stor del af de 15 millioner etiopiere, hvis indkomst er afhængig af kaffehøsten.

Samtidig er det begrænset, hvor højt man kan placere plantagerne. På et eller andet tidspunkt er forholdene blevet for dårlige. Eller der er ikke mere bjerg, fordi man har nået tinden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk