Når vi af lutter gavmildhed skruer op for forbrugsfesten og forærer hinanden en masse ting til jul, så koster det ikke alene på bankkontoen.
Det er også dyrt på klimaregnskabet at producere de mange gaver.
Fx resulterer produktionen af et par jeans i 40 kg CO2-udslip, mens den nye iPhone 10 ”koster” 79 kg CO2 ifølge producenten Apple.
- En gennemsnitlig dansk forbruger udleder årligt op mod 20 tons CO2. Det burde kun være det halve, vurderer lektor Jannick Schmidt fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet.
Et af hans råd til julegaveindkøbere er at gå efter kvalitet.
- Hvis vi skal give hinanden gaver, så skal vi give noget, der er bedre end det, vi ellers selv ville have købt. Hvis man køber god kvalitet, og man køber noget, modtageren har brug for, så er man derhenad, siger miljøforskeren.
Samtidig opfordrer han til at tænke ressourceforbruget ind, når man vælger gaven. Derfor kan oplevelser fx være et fornuftigt valg, fordi de typisk ikke kræver en masse materialer at producere.
Gavekort til restaurantbesøg er også et klimavenligt valg, fordi modtageren under alle omstændigheder skal have noget at spise.
Gaven skal kunne byttes
Også videnschef Torben Chrintz fra klimatænketanken Concito har funderet over, hvordan julens gaveorgie kan gøres mere klimavenligt. Et af hans råd er, at man skal tænke nøje over, hvad modtageren egentlig gerne vil have.
- Når man giver en gave, skal man være sikker på, at den bliver vel modtaget. Og at det er noget, modtageren rent faktisk har brug for. Den bedste gave rent miljø- og klimamæssigt er den gave, som fortrænger noget andet, siger Torben Chrintz.
- Hvis jeg ønsker mig en blender, og jeg ikke får en til jul, så vil jeg alligevel gå ud og købe en, forklarer han i P1’s klimaprogram ”Sidste mand slukker lyset”.
Torben Chrintz er enig i, at kvaliteten skal være i orden. Igen bruger han blenderen som eksempel.
- Hvis jeg giver en blender i en bedre kvalitet end dén, modtageren ellers ville have fået, så den måske holder i 10 år, så er det også godt for klimaet.
Modsat forholder det sig med gaver, som modtageren måske nok siger pænt tak for, men reelt ikke sætter pris på.
- Det kan godt være, det er sjovt, men det er ikke særlig klima- eller miljøvenligt at give eller modtage pakker, som modtageren ikke har brug for, og som enten bliver smidt ud eller ender i bunden af et skab. Og det er nok en ret stor andel af pakkerne, der får den skæbne, siger Torben Chrintz.
Derfor er han også tilhænger af byttemærker.
- Det er vigtigt, når man giver og modtager gaver, at de kan byttes. Og at man også tager sig sammen til at gå ned og bytte dem, understreger Torben Chrintz fra Concito.
Norsk råd: Skru ned for det materielle
Forskere ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim har gransket privatforbrugets betydning for klimaet. Deres forskning anslår, at vores forbrug generelt står for op mod 60 procent af de globale drivhusgasudledninger.
Og når vi forbruger mere i julen, udleder vi også mere CO2.
Postdoc Kjartan Steen-Olsen opfordrer derfor forbrugerne til at reducere det materielle aspekt af højtiden og i stedet prøve at gøre julen til noget, der handler om at være sammen med familie og venner.
Kollegaen Diana Ivanova supplerer med en geografisk pointe, nemlig at en stor del af fx Kinas udledning af CO2 stammer fra den industri, som producerer de dimser og apparater, vi lægger under juletræet.