Køb eksklusive laboratorie-bøffer om kun fire år

Kødproduktion er en af de største klimasyndere overhovedet. I fremtiden skal laboratorier overtage produktionen af kød fra landbruget, foreslår forskere.

Kød bliver allerede i dag dyrket i laboratorier, men kun i meget små mængder og til meget høje priser. Det vil hollandske forskere ændre på. (Foto: pool © Scanpix)

For årtier siden fik sukkersygepatienter insulin, der kom fra raske landbrugsdyr og derefter forarbejdet så det var sikkert til brug på menneskeligt.

I dag bliver insulin produceret i store tanke, hvor genmodificerede gærbakterier udskiller hormonet.

Det giver en meget større kontrol over produktet og mindsker belastningen på klima og miljø. Hollandske Peter Verstrate mener, at vi skal gennemgå den samme udvikling med vores kødproduktion.

- Man kan sammenligne det med at dyrke gær eller bakterier, det er bare sværere at have med dyreceller at gøre, siger han til DR Viden, ved Oslo Innovation Week.

Han er chef for Mosa Meats, en virksomhed født ud af den forskningsgruppe, der i 2013 som de første nogenside serverede en burgerbøf dyrket på et laboratorium.

Verstrate vil have laboratoriedyrket kød ud til så mange mennesker som muligt, så hurtigt som muligt, og erstatte traditionel kødproduktion undervejs.

- Vi er blevet afhængige af kød. Vores forbrug stiger år for år - og det går ikke i længden. Det har for store skadevirkninger. Den bedste løsning på det problem er ikke at erstatte kød, men at producere det på mindre skadelige måder, siger han.

De berygtede ko-prutter

Forskere giver traditionel kødproduktion omkring 40% af ansvaret for de menneskeskabte klimaforandringer, vi kan måle i dag.

Køer fordøjer f.eks enormt langsomt, og den proces udleder en masse metangas, som har en stærkere drivhuseffekt end CO2.

Dernæst bidrager den voksende efterspørgsel på kød til øget afskovning, hvilket sænker omsætningen af CO2 til ilt i atmosfæren. Derfor giver det en yderligere ophobning af drivhusgasser, som får temperaturerne til at stige.

Det laboratoriedyrkede kød er meget mere skånsomt for naturen. Der skal stadig levende køer til at donere det kød man dyrker videre, men hele verdens forbrug af oksekød ville kunne dækkes med kun 40.000 køer, en dråbe i havet i forhold til de 1,2 milliarder køer, vi har i dag.

Laboratoriekød kommer fra rigtige dyr

Det laboratoriedyrkede kød kommer fra de stamceller, der normalt bruges til at reparere beskadigede muskler i levende dyr. Stamcellerne tages ud ved en biopsi og bliver derefter overført til en petriskål.

Ved at afspille denne video accepterer du YouTubes servicevilkår. I dette tilfælde vil YouTube/Google modtage tekniske data om din browser og IP-adresse, og Google vil kunne henføre disse data med din profil.
Sådan laves kød på laboratorier

Her får forskerne så stamcellerne til at vokse på samme måde som kroppen gør: ved hjælp af signalhormoner. Stamcellerne får også næring, så de kan begynde at dele sig, og til sidst i processen får de et andet skud signalhormoner, der får dem til at danne muskelfibre.

- For mange mennesker ligner det trolddom, det vi laver. Men al informationen om hvordan cellerne skal vokse er jo allerede i dem, siger Peter Verstrate.

Køb en syntetisk bøf om fire år

Men der er et stykke vej endnu, før laboratoriekødet ligner de bøffer vi i dag finder i supermarkedet. Blandt andet mangler forskerne at kunne skabe myoglobin og fedtceller, som begge er med til at give kødet farve, smag, saft og struktur.

Endnu længere ude i fremtiden håber forskerne også på at kunne lave store tredimensionelle strukturer, som kan være erstatninger for steaks. Det er en svær opgave, så de første par år kommer laboratoriekødet nok mest til at minde om hakket kød.

Og så er der et helt basalt produktionsproblem - lige nu kan Peter Verstrate og hans firma kun købe de næringsstoffer, som kødcellerne skal bruge for at vokse, af medicinalindustrien, og her er det meget dyrt.

Men Peter Verstrate håber på, at de første syntetiske bøffer kan være i handlen som et eksklusivt begrænset produkt allerede om fire år.

Herefter skal metoden udbredes, så omkostningerne falder og der kan produceres syntetisk kød flere steder i verden om 10 til 15 år.

Digitalt på P1 er taget til teknologikonferencen Oslo Innovation Week for at få et kig på fremtidens teknologier. Hør mere på P1 tordag kl 13:30.

Hør også mere om klimavenligt landbrug i den seneste udgave af Sidste mand slukker lyset på P1.