København tester fortovsfliser, der opsamler regnvand

En ny form for klimatilpasning skal både lede vandet væk fra gaden og gøre byrummet sjovt for beboerne.

Sådan forestiller man sig, at der kommer til at se ud med klimafliser på Heimdalsgade 22-24 på Nørrebro i København. Klimafliserne leder vandet ned til et vandhåndteringssystem, der blandt andet kan forsyne grønne byrum med vand. (Foto: Realdania og Tredje Natur © Realdania og Tredje Natur)

VIDENSKABSBILLEDET

Til maj bliver 70 meter af fortovet på Heimdalsgade på Nørrebro i København lagt om.

De normale fliser bliver erstattet af ’klimafliser’. De leder regnvand ned til et underjordisk vandhåndteringssystem, der både har forbindelse til kloakken og "kan forsyne små grønne oaser med vand samt skabe et sjovere byrum, der lokker til bevægelse.

Klimafliserne er endnu et eksempel på byers klimatilpasning, der skal afhjælpe problemer med oversvømmelser i byerne.

Klimatilpasning i byer

I 2011 blev København ramt af et massivt skybrud med store oversvømmelser.

Siden da har hovedstaden og andre byer landet over også oplevet mindre skybrud. Derfor er man i gang med at indrette byerne til at kunne klare fremtidens øgede vandmængder.

Flere vejstrækningerne har fået en klimavenlig overflade, der opsuger regnvand.

Andre steder etablerer man byrum, hvor regnvand bliver ledt hen til søer eller bassiner.

Huller i fliserne kan flere ting

Klimafliserne har huller i forskellige størrelser, der først og fremmest skal lede vandet væk. Men man kan også sætte legeredskaber, basketmål og parasoller ned i hullerne.

Hullerne kan få også monteret teknologi som fx vandstandsmålere, der kan fortælle, hvor meget vand der er nede i jorden, eller gadelys.

- Klimafliserne gør det muligt at tegne et byrum, der håndterer den aktuelle problemstilling med vand og samtidig skaber merværdi til alle, forklarer projektleder på tegnestuen Tredje Natur Jeppe Ecklon til DR.

Støtte fra fonde

Tredje Natur har udtænkt klimafliserne i samarbejde fem andre aktører (IBF, ACO Nordic, Kollision, Orbicon og Teknologisk Institut).

Københavns Kommune har naturligvis været inde over udvælgelsen af teststrækningen på Heimdalsgade. Men den nyudviklede fortovsflise er en del af Realdanias projekt Klimaspring, som støtter innovative klimaløsninger i tætte byområder.

Her er princippet, at 50 procent af fokus ligger på teknik og 50 procent på byrumsforbedring.

Projektet har også fået støtte fra Markedsmodningsfonden under Erhvervsstyrelsen til etablering af teststrækningen og videreudviklingen af klimaflisen. Det er planen, at klimaflisen skal på markedet i slutningen af 2018.

Klimafliserne

  • Fliserne leder som nævnt vandet væk fra gaden og ned i kloak eller vandreservoir, der ligger i frostfri dybde, så man undgår frostskader.
  • Antallet er huller er overdimensioneret, så man kan tage huller 'ud af drift' uden at ødelægge flisernes evne til at lede vandet væk.
  • Hullerne kan tilpasses i forskellig størrelser, så man også kan tage hensyn til blandt andet handicappede.
  • Det er planen at fræse et blindespor i fliserne, som gør det lettere for blinde at gå på fortovet.
  • Tredje Natur regner med i testperioden at få forskellige interesseorganisationer med ind over projektet.