Københavns studerende skal lære at spare vand

Hvis hovedstaden skal nå målet på 100 liter vand i døgnet per borger, skal man have fat i de unge.

Der er brug for en holdningsændring, hvis vi skal spare endnu mere på vandet. København går nu efter de studerende. (Foto: JUSTIN SULLIVAN © Scanpix)

København er i 2014 udnævnt til Europas grønne hovedstad. Det skyldes blandt andet, at kommunen er god til at få folk til at spare på vandet.

I København er vandforbruget per indbygger faldet fra 170 liter i 1990 til 103 liter i dag.

Den altovervejende årsag er, at der er kommet nye toiletter og vaskemaskiner med mere, der sparer vand. Og at mange folk har fået egen vandmåler, så de betaler for det vand, de selv bruger.

Maks 100 liter vand per borger

Spar på vandet
  • Stå kun under bruseren i fem minutter, gerne kortere
  • Luk for vandhanen, mens du børste tænder
  • Fyld en balje med vand til opvask i stedet for at lade vandet løbe
  • Fyld vaskemaskinen helt op, og vask kun tøj, når det er nødvendigt. Fx kan røglugt forsvinde ved at lufte tøjet udenfor

Men forbruget skal længere ned, for København har en målsætning om at nå ned på 100 liter i 2017.

- Og hvis københavnerne skal nå det mål, handler det især om at få ændret folks vaner, siger sektionsleder i Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, Allan Broløs til dr.dk/viden.

Nu er turen kommet til de studerende bosat på kollegier.

Husholdningerne står for 66,7 procent

Københavns Kommune har i årevis kørt kampagner over for borgerne. I dag udgør vandforbruget i husholdningerne 66,7 procent af det samlede vandforbrug.

- Danskerne er generelt blevet meget gode til at spare på vandet. Men vi skal hele tiden gøre opmærksom på det i kampagner, siger Allan Broløs.

- Og kollegierne er et oplagt sted at kigge på, fordi unge mennesker bruger en del vand, siger han.

Gode råd, ildsjæle og konkurrence

De næste par år vil en række kollegier blive kontaktet af HOFOR og få tilbudt at være med i vandsparekampagnen.

Det vil indebære, at HOFOR giver gode råd om skift til nye vandspareinstallationer, og kollegianerne kan få fem-minutters 'timeglas', så de kan holde øje med tiden, når de bader.

Nogle af de studerende kan blive udnævnt til ildsjæle, der skal lære andre at spare på vandet. De kan også komme med ideer til nye sparemåder.

Og det er meningen, at kollegierne skal konkurrere indbyrdes om at finde på de bedste vandspare-ideer og tage fotos med mere. Og kampagnen skal blandt andet køre via de sociale medier.

Københavns vandforbrug
  • Husholdning: 66,5 procent
  • Erhverv: 18,5 procent
  • Kultur og fritid: 8,5 procent
  • Umålt forbrug: 6,5 procent (brandslukning, brud på rør med mere)
  • I nogle ejendomme vil bolig og erhverv være blandet sammen talmæssigt, hvis der er én samlet vandmåler i stedet for en række individuelle vandmålere.
  • Kilde: HOFOR

Miljøbevidste samfundsborgere

Kampagnerne skal gøre kollegianerne til miljøbevidste samfundsborgere, så de også sparer på vandet, når de flytter fra kollegiet og i egen bolig.

Kampagnen på kollegierne supplerer vandsparekampagnen 'Max100-kampagnen'. Det er en meget populær ordning, som HOFOR (tidligere Københavns Forsyning) tilbyder de københavnske skoler.

Der lærer skoleeleverne gennem et lille skuespil med 'små vandhelte' gode vandspareregler, som de kan give videre til familien.

Vandspare-kampagner i omegnskommuner

HOFOR står for forsyningen til Københavns Kommune og syv omegnskommuner.

Det er netop blevet besluttet, at HOFOR skal udvide sine vandspare-kampagner og også stå for kampagner i de syv omegnskommuner.

Der skal HOFOR i dialog med boligforeninger, ejendomsselskaber og borgerne omkring initiativer, der kan spare vand.