Københavnsk klimasikring vinder stor byudviklingspris

Nørrebrosjælen har vundet Nordisk Ministerråds konkurrence Nordic Built Cities Challenge. Konkurrencen skal markedsføre nordisk, bæredygtig byudvikling ude i verden.

Om efteråret vil Hans Tavsens Plads på Nørrebro i København kunne komme til at være sådan ifølge Team SLA’s byudviklingsprojekt Nørrebrosjælen. (Foto: Tegnestuen SLA © Tegnestuen SLA)

Når skybrud fra tid til anden hamrer ned på gaderne, kan kloakkerne have svært ved at følge med.

Flere danske byer oplever i disse år at blive oversvømmet. Og derfor tænker kommunerne i klimasikring, hvor man kan lede regnvandet væk fra gaderne på en smart måde til vandopsamlingssteder, der samtidig kan indgå i byrummet som rekreative områder.

Her til aften har et ambitiøst klimasikringsprojekt for Nørrebro-bydelen i København vundet den hidtil største nordiske byudviklingskonkurrence 'Nordic Built Cities Challenge', som Nordisk Ministerråd står bag.

Biologisk vandrensning og lokal vandopsamling

Grundideen med klimasikringsprojektet Nørrebrosjælen er, at man i byrummet opsamler store mængder regnvand i Hans Tavsens Park og leder dem forbi Blågård Skole ned ad Korsgade og ud i Peblingesøen.

Tegnestuen SLA har fundet på ideerne sammen med Rambøll, ArkiLab, Den Nationale Platform for Gadeidræt, Aydin Soei og Social Action. Og de har indtænkt mest mulig biologisk vandrensning og lokal opsamling og brug af vandet.

Midt i juni kunne DR Viden fremvise en fantastisk billedserie af projekttankerne med Nørrebrosjælen. Det var i forbindelse med, at projektet vandt Københavns Kommunes konkurrence om klimasikring på Nørrebro.

Skal inspirere andre byer ude i verden

De mange projekter i konkurrencen kan bidrage til at etablere Norden i spidsen for bæredygtig byudvikling, forklarer generalsekretær for Nordisk Ministerråd Dagfinn Høybråten:

- Og i fællesskab kan vi tage en position som en ledende leverandør af innovative løsninger for smarte, bæredygtige og attraktive byer.

- I dag har vi kåret et fantastisk vinderprojekt, udviklet af de danske arkitekter hos SLA og deres partnere, men alle projektforslagene i finalen indeholder elementer, der kan inspirere byer i andre dele af verdenen, siger Dagfinn Høybråten i en pressemeddelelse.

Nørrebro-projektet vandt over 18 andre forslag til nordiske byudviklingsprojekter i Malmö, Oslo, Espoo, Kopavogur og Runavík.

Herunder kan du se en video om 'Nørrebrosjælen'.

Facebook
Twitter