Københavnsk taglandbrug gennemgår transformation

BILLEDER ØsterGRO skal rydde sit taglandbrug med 110 ton jord, høns og bier de kommende dage for siden at blive etableret på ny samme sted.

Behovet for en hjælpende hånd på et tag på Østerbro i København har vundet over folks lyst til at holde sig indendøre i søndagens hårde vind og bidende frost.

Omkring 35 mennesker har fundet det ekstra varme tøj frem og giver en hånd med hos Københavns første taglandbrug. ØsterGRO har med kort varsel fået at vide, at taglandbruget skal fjerne de 110 ton jord, afgrøder, hønsegård med høns og kaniner, bier, drivhus og køkken.

Fundamentet - det 600 m2 store tag oven på et tidligere bilauktionshus fra 1960’erne – skal renoveres som en del af den almindelige vedligeholdelse. Men ØsterGRO bliver genetableret på taget til april, forklarer initiativtagerne til tagfarmen, Kristian Skaarup og Livia Urban Swart Haaland.

Se muligheder trods et kæmpe chok

- Det var et stort chok for os, da vi den 10. december fik at vide, at taget skal udskiftes. Men vi vælger at se positivt på det, fordi vi får mulighed for at starte helt forfra og etablere farmen på mere permanent basis. Vi har gjort os nogle erfaringer de seneste 1,5 år med ting, der kunne være anderledes, og nu har vi en anledning til at lave det om, forklarer Kristian Skaarup.

- Tagfarmen kommer på mange måder til at ligne det, man kender heroppe fra, og som folk har været så glade for. Men med justeringer, så det bliver endnu bedre - til glæde for alle dem, der bruger stedet, siger Livia Urban Swart Haaland.

Kristian og Livia har efterlyst hjælp på ØsterGRO’s facebook-side, og mange hjælpende kræfter er dukket op på denne første arbejdsdag, og arbejdet fortsætter frem til fredag.

Fællesskab iblandet stor taknemmelighed

- Det er fantastisk at komme herop på taget lige efter nytår, hvor det er bidende koldt, og jorden er frossen, og så kommer der 35 dejlige mennesker og arbejder. Det er mange flere, end vi har turdet håbe på, siger Livia Urban Swart Haaland.

- Det er så fedt, når man får lov til at gøre noget i fællesskab, og vi kan mærke, at alle oplever glæde ved det her. Vi er virkelig, virkelig taknemmelige for den opbakning, vi får, siger hun.

Tagfarmen blev etableret på Æbeløgade i foråret 2014. Hver uge i høstsæsonen har medlemmerne kunnet hente poser med grøntsager, æg og honning.

ØsterGRO går en udfordrende vinter i møde. Bier, høns, planter og drivkræfterne på ØsterGRO får ikke mulighed for at g...

Opslået af GRO på 23. december 2015