Køkkenhave på 3. sal? Ja, det kan man godt

Du kan let dyrke grøntsager inden døre uden, at boligen bliver til et fugtigt drivhus.

 • Lige nu er Janne Toft Jensen i gang med at forspire nogle planter, som skal sættes ned i andelsforeningens gård. Planterne kan alle sammen klare noget koldere vejr, hvis de bare får en smule beskyttelse i den koldeste tid, fx en plasticpose over sig. Og så kan hun i løbet af vinteren høste lidt blade til salaten og få meget tidlige afgrøder til foråret. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Tag en stikling på 10 cm fra et frisk skud på en krydderurt. Skær det af i et så rent snit, som du kan. Fjern de 5 nederste cm og bladene. Sæt stiklingen ned i en bakke eller potte med en veldrænet jordblanding. Og vand den. Sæt en plasticpose over med en elastik, og placer så beholderen et lyst sted. Tjek ind imellem, at jorden ikke er så fugtig af dampen, at den begynder at mugne. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Janne Toft Jensen har sat et par hylder op til krydderurter i sit smalle køkken lige ved vinduet, så hun kan udnytte al den eftermiddagssol, som strømmer ind. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • I vindueskarmen har Janne Toft Jensen en salatplante og en potte med en gren af en tomatplante fra gården. Hun håber, at tomaterne når at modne. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Janne Toft Jensen har brugt penge til indkøb af frø, jord, gødning og spirebakker og lidt redskaber. Men hun kommer til at spare en del af udgiften til frø, fordi hun samler frø fra sine egne planter. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Frilandsagurken blev der ikke plads til i gården, så den har hele sommeren stået i vinduet på 3. sal. Til venstre for vinduet kan du se en agurk, der er på vej til at være spiseklar. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • De sorte murerbaljer er børnenes køkkenhave. De har dyrket mange grøntsager. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Janne Toft Jensens krukker fylder cirka 2 m2 i gården. Og tomatplanterne er blevet enorm store. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Der er stadig mange tomater på Janne Toft Jensens tomatplanter i krukkerne i gården. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Janne Toft Jensens 'praleplante' lige nu er de store røde peberfrugter. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
 • Køkkenhaven er blevet en hobby for Janne Toft Jensen. Hun har fulgt et kursus med en britisk urban gardener, som man på dansk kan kalde byhave-gartner. Og har selv en blog på nettet, hvor hun deler ud af sine erfaringer med køkkenhave i byen. (Foto: Hanne Kokkegård- dr.dk/viden © DR Videnskab)
1 / 11

VORES OMSTILLING

Sol, en beholder, jord, frø, vand - og en vindueskarm. Så er du klar til at dyrke dine egne grøntsager.

Sådan gør Janne Toft Jensen, og i sommer har hun og hendes søn stort set været selvforsynede med salat til maden.

Salaten er dyrket i vindueskarmen som plukkesalat i deres lejlighed på 3. sal på Østerbro i København. Og om et par dage høster de den femte frilandsagurk fra en stor plante, og der er flere agurker på vej.

Svært at skaffe lys nok i planterne

Oprindeligt drømte Janne om at få hus og have, men i stedet har hun købt frø og spirekasser, og dyrker grøntsager inden døre, for de har ingen altan.

Hun udnytter pladsen i vindueskarmene, hvor der står frø til spiring og krydderurter i stedet for potteplanter. Luften er tør, og der lugter ikke af fugtig jord eller planter.

- Den virkelige udfordring i Danmark er at skaffe lys nok, så planterne kan vokse, så snart vi kommer ud af juni, juli og august, siger Janne Toft Jensen til dr.dk/viden.

Lyset begrænset af en høj mur

Lejligheden er øst-vest-vendt med sol et par timer om morgenen og formiddagen i stuen, og eftermiddagssol nogle timer i køkkenet, spisestuen og soveværelset på bagsiden ud mod gården, som familien deler med 79 andre familier i andelsforeningen.

Men i gården begrænses lyset også af en enorm mur til naboejendommen.

- Det problem med en stor mur, tror jeg, at mange andre også kender til, siger Janne Toft Jensen.

Køkkenhave-projektet har bredt sig til gården

Janne Toft Jenden har været i gang med sine grønne eksperimenter i et par år.

Det har grebet om sig, så hun i dag også har krukker stående ved andelsforeningens solrige sydvendte væg i nede i gården.

Men der er rift om pladsen, og der skal også være plads til leg og vasketøj osv.

Kan det betale sig at dyrke grøntsager selv?

På køleskabet hænger en seddel, hvor JanneToft Jensen noterer alt, hvad hun høster - opgjort i gram.

Foreløbig har hun siden 1. maj høstet 7,5 kg økologiske grøntsager - salat og grønne spirer til maden dyrket inden døre - og tomater og lidt kartofler dyrket i spand uden døre.

Til oktober vil hun så gøre regnskabet op og sammenligne prisen på samme mængde grøntsager, hvis de var købt i butikker.

Det handler om andet end penge

Det er svært at gøre det op i kroner og øre, for hun synes, at hun får så meget andet ud af det.

- Jeg har en kræsen dreng på otte år, som i år har spist grønne bønner med kæmpe fornøjelse. Det ville han aldrig have gjort, hvis vi havde købt dem i butikken, siger Janne Toft Jensen.

Familien har også høstet jordbær fra en lille hængende have uden for deres vindue og tomater og kartofler fra krukker i gården.

- Han behandler de grøntsager, som om at hver eneste er en million kroner værd. Fordi han synes, at det er fantastisk, at det er vores egne, siger Janne Toft Jensen.

Børne- og voksengrøntsager i gården

De seneste to somre har hun og sønnen sammen med andre børn i gården dyrket grøntsager i nogle store murerbaljer. Og det har været en stor succes, undtagen radiserne …

Næste projekt er at se, om andelsforeningen kan udvide succesen med voksengrøntsager.

Eventuelt ved at bygge nogle stiger med brede trappetrin, stille dem op ad væggen og sætte krukker på trinene, så man udnytter pladsen bedst muligt i gården.

- Det skal ikke være et selvforsyningsprojekt, men et fællesskabsprojekt, fordi vi allerede har fået mange gode snakke, når folk kommer og spørger til, hvad jeg laver, siger Janne Toft Jensen.

Batter én tomatplante i det store billede?

Janne Toft Jensen deltager i DR og dagbladet Informations store kampagne 'voresomstilling.dk'

Hun vil inspirere andre i byerne til også at se mulighederne og selv komme i gang med deres egen køkkenhave - i vindueskarmen, på altanen og i gården.

Hun mener, at den store omstilling til et mere klimavenligt samfund begynder i det små.

- Hvis vi alle dyrkede vores egne tomater, ville det ikke ændre grundlæggende på problemerne, for der skal en hel masse andre ting til. siger Janne Toft Jensen.

- Men det vil stadig være et skridt i den rigtige retning og ændre vores bevidsthed omkring, hvordan vi selv kan gøre noget, siger hun.

Læs mere om køkkenhave i byen på

Facebook
Twitter