Konkurrence skal få bæredygtighed ned i øjenhøjde

Har I et grønt projekt, der kan inspirere andre til at gøre Danmark mere klimavenlig?

Projektet Tagtomat.dk dyrker tomater og andre grøntsager på taget af deres affaldsskure i kapilærkasser, der er plantekasser med et indbygget vandmagasin. Her et billede fra deres TagTomatDag i maj 2013. (© Tagtomat.dk)

Hvad gør vi nu? Det er overskriften for en ny kampagne, hvor folk i hele landet kan vise deres grønne projekter frem gennem en konkurrence.

Kampagnen skal sætte fokus på målet med at omstille Danmark til et bæredygtigt samfund, så vi kan være med til at stoppe klimaforandringerne på Jorden.

Og det centrale i kampagnen er, at gøre os bevidste om, at den grønne omstilling sagtens kan begynde i det små, helt lokalt. Altså at vi selv kan være med til at gøre en forskel.

Hvordan står det til lige nu?

Kampagnen skal tage temperaturen på, hvordan det står til med omstillingen netop nu.

Der er nemlig masser af gode grønne projekter i gang allerede nu landet rundt, og det er dem, der skal frem i lyset. Og på den måde bane vejen til en grøn omstilling andre steder.

Dagbladet Information og DR med radiokanalen P4 i spidsen er gået sammen om kampagnen, der er udformet som en konkurrence, hvor man præsenterer andre for bæredygtige projekter.

- Der foregår en masse ting, som trænger til at blive bragt frem i lyset. Og vi trænger til at inspirere hinanden med de mange ideer og initiativer, der rent faktisk foregår, siger direktør på Information Mette Davidsen-Nielsen.

Konkurrere men især inspirere

Tanken er, at folk rundt i DRs ni distrikter skal melde deres igangværende grønne projekter ind. Projekter, der allerede i dag gør noget godt for miljøet.

Et dommerpanel med blandt andre EU's klimakommissær, danskeren Connie Hedegaard, skal så i sidste ende vurdere, hvilke grønne initiativer, der er bedst og som kan inspirere andre til også at gøre noget lokalt.

Onsdag morgen var der informationsmøde i København, hvor interesserede organisationer, virksomheder, ildsjæle og andre godtfolk kunne høre mere om konkurrencen og kampagnen. Og mødelokalet var fyldt med folk.

En hjælp til at komme ud over rampen

En af deltagerne var Anne Moloney, der havde taget turen til København fra den lille ø Fejø. Hun er tilknyttet de to organisationer Permakultur Danmark og Omstilling Danmark.

Og lige nu er der to projekter i gang på Fejø, blandt andet et tangprojekt, hvor ideen er, at man skal bruge dansk tang i mad i stedet for fx at hente tangen hjem fra Japan.

Anne Moloney glæder sig over kampagnen.

- Det er svært at komme ud over rampen med vores projekter, men når der går nogle store medspillere med fx DRs P4 bliver det lettere. Og jeg fornemmer også nogle gode intentioner. Der virker ægte ment, siger Anne Moloney til dr.dk/viden.

Hun skal nu hjem og tale med de andre på Fejø om muligheden for at vise deres projekt frem gennem kampagnen.

Håber på grønne fingre andre steder i landet

Mads Lauritsen fra projektet TagTomat.dk var også til mødet. I hans projekt dyrker de tomater og andre grøntsager på taget af deres affaldsskure i kapilærkasser, der er plantekasser med et indbygget vandmagasin.

TagTomat.dk holder også workshops og hjælper med at få andre til at lave byhaver.

Han håber at få kontakt med folk, der har gode ideer andre steder i landet, for hans egen tilgang er meget sådan gør det selv-agtigt, og han får sparring fra naboer og andre byhaver.

- Der her er jo en fantastisk portal til at komme ud over mit snævre netværk i København. Det kan være, at der sidder en eller anden i fx Esbjerg og har en god ide til, hvordan vi kan gøre, siger Mads Lauritsen.

- Så ny viden det er også noget af det jeg håber, at vi kan få ud af denne her kampagne, siger han til dr.dk/viden.

Facebook
Twitter