Lomborg: Katastrofescenarier bliver mere og mere usandsynlige

Den danske klimadebattør Bjørn Lomborg er ikke så bekymret over temperaturstigningerne som FN.

Den ubekvemme sandhed om klimaforandringerne er, at medmindre vi gør grøn energi langt billigere, vil vi (og især udviklingslandene, herunder Kina og Indien) fortsætte med at bruge billige fossile brændstoffer, skriver Bjørn Lomborg i en klumme. (Foto: Trine Duemose K. Simonsen © DR)

Når FN's klimapanel fredag formiddag præsenterer sin første rapport i seks år, bør den slet ikke give så stor anledning til bekymring, som der er lagt op til.

Sådan lyder det fra den danske klimadebattør Bjørn Lomborg i en klumme, der er trykt i et svensk og et amerikansk medie.

- Det virkelige problem for klimapanelet bliver at forklare, hvorfor termometret ikke har rokket sig de seneste 15-20 år, samtidig med at vi bliver ved med at pumpe mere og mere CO2 ud, skriver Lomborg i klummen.

Der er opvarmning - bare ikke så stor

Lomborg vil med klummerne fortælle det, som FN ikke vil komme ud med i forhold til deres rapport, skriver han.

- Det betyder ikke, at vi ikke har nogen global opvarmning, men det betyder sandsynligvis, at temperaturstigningen vil blive mindre, ikke større. Katastrofescenarier bliver mere og mere usandsynlige, skriver Lomborg i klummen og peger på, at der bliver tale om temperaturstigninger på 1-3,7 grader og ikke over fem grader, som andre forudsigelser lyder.

Temperaturstigning er postitvt

Lomborg anerkender altså, at der er klimaforandringer, men at de faktisk allerede nu er noget positivt - og det vil klimapanelet aldrig sige, lyder det.

- Tag for eksempel dødsfald på grund af kulde og varme. Globalt og for det meste også regionalt, dør langt flere mennesker af kulde end af varme. Med stigende temperaturer vil vi se, at et fald i antallet af kuldedødsfald vil opveje antallet af varmedødsfald, skriver Lomborg.

Danskeren mener også, at temperaturstigningerne vil være gode for landbruget, fordi det vil øge produktionen af visse afgrøder i lande med tempereret klima. Her vil varmeudgifterne falde mere, end prisen af klimaanlæg vil stige, skriver Lomborg.

Ikke noget problem nu

Bjørn Lomborg skriver, at global opvarmning ikke er noget væsentligt problem her og nu - først mod slutningen af århundredet vil der ske et vip, hvor besparelserne på opvarmning vil blive overgået af udgifterne til nedkøling. Klimapanelet tør ikke, understreger Lomborg, sige, at politikernes nuværende løsninger på den globale opvarmning ikke har nogen effekt.

Derfor mener Lomborg også, at det vigtige for fremtidens politikere er at begynde en massiv investering og starte ideudvikling i grøn energi.

Ineefektive feel-good-solpaneler

- Den ubekvemme sandhed om klimaforandringerne er, at medmindre vi gør grøn energi langt billigere, vil vi (og især udviklingslandene, herunder Kina og Indien) fortsætte med at bruge billige fossile brændstoffer. Lige nu giver vi milliarder af kroner i tilskud til ineffektive feel-good-solpaneler, skriver Lomborg og slutter:

- Vi vil aldrig lykkes at gøre fossile brændstoffer så dyre, at ingen vil have dem. Men vi kan med tiden forske grøn energi så billig, at alle ønsker det.

Selv om klummerne er lidt af en bredside mod FNs klimapanels rapport, understreger Lomborg, at "i den polariserede klimadebat, er klimapanelet det bedste, der er til rådighed."

FacebookTwitter