Lugter din sparepære fælt?

Miljøstyrelsen har brug for hjælp til at undersøge, om sparepærer udsender giftige gasser.

De næste par måneder vil Miljøstyrelsen gerne have hjælp fra borgerne til at undersøge om, der er problemer med lugte fra sparepærer. (Foto: asifthebes © stock.xchange)

En el-sparepære er god for miljøet, fordi den sparer elektricitet. Men når sparepæren bliver kasseret, skal den i kassen med farligt affald og ikke ud med husholdningsaffaldet. Pæren indeholder nemlig kviksølv og andre kemikalier.

Nu er Miljøstyrelsen gået i gang med at undersøge, om sparepærer kan være sundhedsskadelige for forbrugerne.

Årsagen er, at styrelsen ind imellem får henvendelser fra borgere, der siger, at deres sparepærer lugter rigtig grimt, når pæren har været tændt i lidt tid.

Små mængder stoffer i Tyskland

Flere steder på nettet diskuterer folk også sundhedsspørgsmålet ved lugten fra sparepærerne.

- Der er rygter om, hvilke stoffer det kunne være, der frigives i forhold til, om pæren lugter, men det er for tidligt at pege på, hvad vi tror, det kan være, siger fuldmægtig i Miljøstyrelsen Dorte Bjerregaard Lerche til dr.dk/viden.

I Tyskland har man tidligere undersøgt, om sparepærer udsender giftige stoffer til omgivelserne, og nu vil Miljøstyrelsen kigge nærmere på de tyske rapporter.

Udfyld en formular

Miljøstyrelsen har også brug for hjælp fra danske forbrugere, der kender til problemet med fæle lugte fra el-sparepærer.

På styrelsens hjemmeside kan man udfylde en kort formular, hvor man skal beskrive problemet og karakterisere lugten som fx kemisk, giftig, brændt, sød, lugt som en føntørrer, fiskeagtig osv.

Efterfølgende bliver man så måske kontaktet af det ingeniørfirma, som Miljøstyrelsen har hyret til opgaven, og bedt om kvit og frit at sende pæren ind til nærmere videnskabelige analyser.

Skadelig kemi i forbrugernes hverdag

Miljøstyrelsen vil gerne høre fra borgere inden for de næste par måneder, og så vil styrelsen efterfølgende vurdere, om der er grund til at gå videre med undersøgelserne.

Undersøgelsen indgår som en del af seks forbrugerprojekter, hvor Miljøministeriet vil undersøge skadelig kemi i forbrugernes hverdag.

Facebook
Twitter