Miljøminister bekymret over dyster rapport om kyst-oversvømmelser

Hvis man ikke allerede var bekymret, må man blive det efter at have læst den seneste klimarapport, mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) venter på en analyse af de danske kyster, før hun kræver politisk handling i forhold til fremtidige oversvømmelser. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Fremtiden ser våd og dyster ud for byerne langs den 7300 kilometer lange kyst.

Det mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S), efter hun har fået resultatet af den rapport, som er lavet af en række forskere på bestilling af hendes ministerium.

- Hvis man ikke var bekymret i forvejen, så synes jeg, man må blive det, når man læser de her tal, siger Kirsten Brosbøl.

I stedet for at være ekstremt sjældne hændelser bliver voldsomme oversvømmelser i det kommende århundrede hyppige langs de danske kyster, viser forudsigelserne.

Voldsomme vandstigninger

Det betyder blandt andet, at kystbyer som Esbjerg og København kan opleve en vandstand en-to-tre-fire meter over normalen flere gange om året. Diger, dæmninger og lignende tiltag er dyre for de enkelte kommuner, og derfor efterlyser de både hjælp til koordinering og betaling af indsatsen.

Men Kirsten Brosbøl vil først have undersøgt, hvor pengene er bedst givet ud, før hun vil love kommunerne noget. Det er Kystdirektoratet, der skal lave analysen af de samtlige 7300 kilometer kyst i Danmark.

- Og så på den baggrund kan vi træffe en politisk beslutning om, hvordan det her skal organiseres i fremtiden, siger Kirsten Brosbøl.

Løfte i flok

Desuden påpeger hun, at regeringen har lavet en såkaldt national klimatilpasningsplan og samtidig bedt kommunerne om at lave en for deres egen indsats - fordi udfordringerne er forskellige fra kommune til kommune.

Derfor vil hun hverken sende aben tilbage til kommunerne eller pålægge staten det største ansvar for sikringen af kysterne.

- Men jeg tror, det er vigtigt at sige, at vi kommer til at løfte i flok for at komme til at imødekomme forandringerne i fremtiden, siger Kirsten Brosbøl.

FacebookTwitter