Myte at gadelys skaffer let mad til flagermus

Pattedyrets jagt på mad bliver alligevel ikke hjulpet af lys, der tiltrækker insekter.

Flagermus bliver mindre aktive i områder med gadelamper end i mørke områder. Det viser blandt andet forskning med flagermusarten Serotine Bat (Eptesicus serotinus). (Foto: Mary Evans Picture Library © Mary Evans Picture Library - Scanpix)

Flagermusen er i dag stort set fredet over alt i Europa. Mange lande – blandt andet Danmark - arbejder for at beskytte det lille, flyvende pattedyr og sørge for, at dets levesteder og spisekøkken bliver bevaret.

Tidligere har man troet, flagermus blev tiltrukket af gadelys, fordi der ofte kredser store sværme af insekter omkring lamperne, så insekterne bliver et let bytte.

Nu viser engelsk/irsk forskning, at man bør overveje at slukke for gadebelysningen, hvis man vil beskytte flere almindelige flagermus-arter.

Mindre aktive i oplyste områder

Det er forskere på University of Exeter, der i samarbejde med Bat Conservation Ireland har kigget nærmere på gadelysets betydning for flagermus.

Man har undersøgt 265.000 flagermus-kald på over 600 lokationer.

Det viser sig, at flagermus generelt var mindre aktive i områder, der var oplyst af gadebelysning end i mørklagte områder, selv om selve bestanden af flagermus var lige stor i begge typer områder.

Fx var den meget almindelige flagermusart i Storbritannien 'pipistrelle' kun mere aktiv på områder med gadelys, hvis der også var en masse skygge fra træer eller levende hegn.

Blændet når de flyver fra mørke til lys

Selv om flagermus ofte bliver beskrevet som blinde, har de gode øjne, der er tilpasset dårlige lysforhold. Derfor bliver de blændet af skarpt lys, ligesom når vores øjne skal tilpasse sig mørket, før vi kan se noget, når vi går fra lys til mørke.

- Derfor kan gadelyset påvirke flagermus’ evne til at navigere, og det kan være forklaringen på, at deres evne til at jage insekter bliver reduceret i oplyste områder. Så selv om vi ser en flagermus flyve rundt og rundt om en gadelampe, kan det være, at den kæmper for at fange noget, forklarer Dr Fiona Mathews fra University of Exeter.

- Over de seneste årtier er antallet af gadelamper og oplyste områder steget enormt. Vi benytter også kraftige lamper til at oplyse udendørsarealer omkring vores huse. Vi har hårdt brug for at vende denne tendens, siger hun.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter