Når byens borgere får en hel skov

Middelfart Kommune overtog i december en gammel produktionsskov. Nu er byens borgere taget med på råd, så brugerinddragelsen kan gøre skoven til et godt sted for alle.

Eva Charles Jensen (i midten) repræsenterer ryttere med interesse i udvikling af Staurby Skov. Selv ridder hun på islandske heste. (Foto: © Dorthe Chakravarty, Dorthe Chakravarty og DR)

Da Middelfart Kommune overtog Staurby Skov sidste år, var det en privatejet produktionsskov, de kunne give borgerne i julegave. En skov, hvor der er hjørner med pyntegrønt og afkroge med urørt skov.

Alt sammen udtryk for hvordan den tidligere ejere har drevet skoven, så den gav bedst mulig indtjening. Det fortæller projektleder Niels Ole Præstbro til Natursyn på P1.

Han er ansat i Naturforvaltningen og er med til at udforme masterplanen for det 122 hektar grønne område, der nu skal være publikumsskov med plads til ryttere, hunde, løbere, mountainbikes og folk, der vil gå en stille tur.

En god skov for ryttere

Hesteejer Eva Charles Jensen bruger skoven næsten hver dag. Hun er repræsentant for byens ryttere, der ved, hvad en god skov er for dem:

- Det er et sted med variation, og hvor man kan komme ud og nyde naturen, siger hun og fortæller, at hun har set både grævlinger og hornugler på sine rideture. Rytternes forslag til udvikling af skoven går på brede ridestier:

- Vi har handicapryttere, og vi har små børn. Så skal man kunne ride to og to ved siden af hinanden, siger Eva Charles Jensen.

Borgerne kommer med forslag

Peter Storm er lokalpolitiker og medlem af det såkaldte Staurby Skov-udvalg, der skal sikre, at alle bliver hørt, og at der bliver lavet en plan for skovens fremtid.

Han har haft sine overvejelser omkring brugerinddragelse i den kommunale beslutningsproces:

- I starten, hvor man efterlyser idéer fra borgere, kan man da godt blive en lille smule nervøs og tænke: ”Kommer der nu alt for mange idéer, og bliver folk skuffede?”’

Plads til skovens stemme

For at undgå alt for mange skuffelser har et hold konsulenter, der arbejder professionelt med landskabsarkitektur og udvikling af skove, bearbejdet borgernes idéer. Resultatet af deres arbejde bliver præsenteret for byens borgere til april.

Et vigtigt punkt er, at nok skal skoven være for alle og med plads til sport og leg, men der skal også være plads til naturen, fortæller Peter Storm:

- Det ser heldigvis ud til, at alle godt forstår, at skoven også har sin egen stemme, og at vi også skal passe på den. Det skal ikke alt sammen være noget, der skal udvikles til aktiviteter. Der skal også være plads til skovens dybe, stille ro.’

Et hjørne af Staurby Skov er udlagt til pyntegrønt, der tidligere har kunnet sælges. Nu kigger man blandt andet på en idé om, området i fremtiden kan blive en labyrint med mulighed for at lege og løbe mellem træerne. (Foto: © Dorthe Chakravarty, Dorthe Chakravarty og DR)

Skovens hemmeligheder og fremtid

En måde at fastholde skovens egen stemme er blandt andet at beholde et stykke af skoven, der er såkaldt urørt natur. Her falder træerne i storme, nye træer gror frem og uanset, hvad der sker, holder skovens folk sig væk, fortæller projektleder Niels Ole Præstbro:

- Her skal vi ikke lægge et mountainbike-spor. Det er i hvert fald mit forslag, siger han på en tur rundt i den fynske skov.

De nye ejere - Middelfart Kommune - har i øvrigt fundet ud af, at skoven gemmer på ikke-registrerede gravhøje fra bronzealderen. De er nu blevet gravet fri, så de er nemmere at se i den gamle skov, der går en ny fremtid i møde.

Hør Natursyn på P1, hvor Dorthe Chakravarty er taget til Staurby Skov på Vestfyn.