NASA: Rekord-lidt havis i arktis

For andet år i træk er havisen mindre end nogensinde registreret. Det skyldes ifølge forskerne opvarmning af havene og atmosfæren.

Havisen i arktis er siden 1979 skrumpet med et areal på størrelse med Mongoliet.

Foråret er på vej til arktis. Og foråret betyder, at de store mængder havis, der har opbygget sig gennem vinteren, smelter.

Men for andet år i træk, slår isen rekorden for den mindste udbredelse. Det viser undersøgelser foretaget af NASA og National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

Isen når sin maksimale udbredelse i marts eller april måned, og i år dækkede isen det største areal den 24. marts.

Selvom 14,52 millioner kvadratkilometer isdække lyder af meget, et arealet det mindste, der er registreret siden NASA begyndte at holde øje med isen via satellitter i 1979.

Arealet er en smule mindre en den tidligere rekord, der blev sat sidste år. Her dækkede isen 14,54 millioner kvadratkilometer.

Faktisk er de seneste 13 år også de 13 mindst isdækkede.

Den nye rekord følger nogle meget varme måneder. December, januar og februar var rekordvarme. Ikke bare i arktis men globalt.

Ved kanten af isdækket, hvor isen er tynd, har lufttemperaturen været op til 5,5 grader varmere i gennemsnit end normalt.

Vindforholdene i januar og februar, med varme luftstrømme sydfra har bidraget til, at isen ikke er vokset, men hovedårsagen er, ifølge Walt Meier fra NASA, stigende vandtemperaturer.

- Vi vil formentlig blive ved at se mindre og mindre isdække i fremtiden. For i kombination med en varmere atmosfære, er havet også blevet varmet op. Det varme hav vil ikke lade iskanten komme så langt sydpå, som den plejer, siger han i en pressemeddelelse.

- Selvom isens maksimale udbredelse kan variere meget fra år til år, alt efter vejrforholdene, ser vi en signifikant nedadgående trend, og den hænger i sidste ende sammen med opvarmningen af atmosfæren og havene.

Siden 1979 er havisen skrumpet med mere end 1,6 millioner kvadratkilometer. Et areal der er større end Mongoliet.