Naturens madkasse findes i strandkanten hele året

Strandbede, lægekokleare og såmænd også tidsel kan findes langs havet lige nu. Mens vandet gemmer på sund og nærende tang.

Susanne Østergaard fortæller i Natursyn på P1 om de spiselige planter, der kan findes i og omkring Lammefjorden. (Foto: © Dorthe Chakravarty, Dorthe Chakravarty)

Naturen er grå og vinterkold, men en tur langs strandkanten gør det klart, at der allerede nu er spiseligt grønt. Både i vandet og på jorden.

Susanne Østergaard er kajakinstruktør og biologilærer, hun gør ukrudt og vilde planter til sine venner og har et godt råd om de planter, de fleste hader:

- Æd dem, siger hun med et grin, når hun i Natursyn på P1, taler om skvalderkål og brændenælder.

Susanne Østergaard bor lige ned til Lammefjorden i Odsherred, hvor hun sammen med sin mand driver en kajakudlejning og laver ture for folk, der har lyst til at komme tættere på naturen og ikke mindst spise den:

- Vi ror ud og finder nogle supersteder, hvor der er mange spiselige planter, som vil være svære at komme til, hvis man kommer fra landsiden.

Blæretang er spiseligt og sundt

Selv om vinterhalvåret stadig er i gang, og naturen de fleste steder brun og kold, så er der allerede spiseligt grønt i og omkring vandet. Er modet til en tur i bølgerne, så er det muligt at plukke havets egne grøntsager, blandt andet blæretang, der er sund og nærende:

- Man plukker spidserne af planterne, og når man tager dem hjem og koger eller svitser dem, bliver de helt grønne. Det er smækfyldte med a-vitaminer og c-vitaminer, zink og kalk og mineralske sporstoffer. Det er virkelig en god plante, siger Susanne Østergaard.

Hun fortæller også, at det er 20 til 30 flere mineraler i havets tang end i grøntsager dyrket på jordet. Netop derfor er mange danske fødevareproducenter ved at få øjnene op for det grønne guld i havet. Når den gode næring laves om til sund mad til mennesker, er der penge i tang.

Blæretangen er nem at kende på de små bobler, der smælder, når man trykker på dem. De er nemme af finde langs stranden, men vil du spise dem, så skal du finde tangen ude i havet, hvor de er friske. (Foto: © Dorthe Chakravarty, Dorthe Chakravarty og DR)

De spiselige planter

Langs vandbredden finder Susanne Østergaard også spiselige planter.

Hun leder længe efter lægekokleare, som nordmændene kalder skørbugsurt på grund af det høje indhold af c-vitamin, der kan forhindre skørbug. Endnu er den ikke dukket frem ad jorden, men om kort tid er den klar. I stedet finder hun en strandbede:

- Det er noget af det første, der kommer frem. Den har en mild smag. Planten kan man tage med fra stranden og sætte i jorden derhjemme, så vokser den derudaf. Man kan lave stuvninger og salater med den.'

Det salte og det sprøde langs stranden

Fælles for de spiselige planter langs vandbredden er deres høje indhold af salt, der gør, at maden ikke behøver så meget salt.

Samtidig er de fleste af planterne meget sprøde og giver et godt knas i salater. Det gælder strandvejbred, som snart kommer frem. Og det gælder for strandmælden, som den for længst afdøde Tollundmand også spiste.

Arkæologiske fund har vist, at han også tog en bid af vandkanten. Strandtrehage, der smager lidt af koriander, har også samme sprøde og salte karakter som de andre planter. Henover sommeren kommer strandasters, hvis blade, ifølge Østergaard, også er gode at spise.

I løbet af året kan hun indenfor få kvadratmeter finde 10-12 forskellige spiselige strandplanter. Allerede nu er de første som nævnt dukket op, og om kort tid kommer endnu flere. Det gælder bare om at have øjnene med sig. Og er der dødt på landjorden, så er der altid spiseligt tang, det kan plukkes hele året.

Netop nu er strandbede ved at finde vej gennem vinterjorden. Den skyder på ny, når den er plukket, og er god i salat. (Foto: © Dorthe Chakravarty, Dorthe Chakravarty og DR)