I dag anslås det at de datacentre, der leverer Netflix-serier eller snapchat-beskeder til os, står for omkring 3 procent af verdens energiforbrug.
Datacentre består typisk af utallige rækker af særlige computere, der spytter film, serier eller data ud på nettet. Ofte hører der et større køleanlæg til et datacenter, så de mange computere ikke bliver for varme.
Og når vores sult efter de nyeste serier eller seneste kattebilleder stiger, stiger strømforbruget, og dermed også klimabelastningen fra datacentrene, som driver nettet.
Hvis datacentrene bare tog den strøm, der bliver leveret fra el-nettet, ville de drive efterspørgslen på strøm fra fossile brændsler op.
Google og Apple går forrest
Nogle af de allerstørste internettjenester forsøger i disse år at mindske deres datacentres brug af strøm produceret af fossile brændsler.
Klimaaktivist-bevægelsen Greenpeace udgav i januar rapporten Clicking Clean, hvor Apple, Google og Facebook får ros for at bevæge sig hastigt mod udelukkende at bruge strøm fra vedvarende kilder i deres datacentre.
I Greenpeace-rapporten er der kritik af både Netflix og Amazon. Amazon kritiseres for manglende transparens om, hvor stor en andel af elektriciteten til Amazon Web Services, der kommer fra vedvarende kilder.
Netflix kritiseres for at købe grønne mærker - såkaldte renewable energy credits - hos andre, der bruger vedvarende energi, i stedet for at investere direkte i vedvarende energikilder.
Og selvom de store spillere fylder meget, så er Google, Facebook og de andre kæmper stadig et mindretal i den globale datacenter-industri.
Der er et enormt kludetæppe af mindre datavirksomheder, som ikke kan presse elselskaber til at indkøbe vedvarende energi. De må i stedet vente på, at Apple kommer til byen og kræver grøn energi, skriver The Atlantic.
Danske datacentre får ikke 100 % grøn energi
Det forventes, at datacentre, der bygges i Danmark af bl.a. Facebook og Apple, vil stå for omkring en tredjedel af stigningen i energiforbruget frem mod 2040.
Det kan give udfordringer på kort sigt, fordi der stadig bruges fossile brændsler i energiproduktionen i Danmark. Et øget energiforbrug betyder altså også en forøgelse af brugen af fossile brændsler.
Hør mere om datacentrenes klimaaftryk i seneste udgave af P1's klimaprogram "Sidste mand slukker lyset".