I et år har borgerne i den nordjyske landsby Tversted forsøgt at snyde skraldespanden for affald. Ann-Katrine Nielsens familie med tre børn er blevet så god til at sortere affaldet, at de kun har to kilo affald om ugen.
Da DR Viden talte med familien i begyndelsen af året, var Ann-Katrine Nielsen meget i tvivl om, hvor let det ville være at holde ’ved’.
- Det er gået forbavsende godt i forhold til, hvad jeg havde regnet med. Det har ikke været svært at holde motivationen. Og det er overraskende, hvor let sortering er blevet en del af hverdagen, siger Ann-Katrine Nielsen.
Fællesmøder inspirerede familien
Projektet Nulskrald blev sat i søen af det fælleskommunale affaldsselskab AVV, og det var frivilligt for Tversteds 300 familier og de mange sommerhusgæster, om de ville deltage.
Der var arrangeret en række arrangementer, der skulle motivere borgerne til at sortere affald og undgå madspild.
Netop madspild har fået Ann-Katrines familie til at lave madplaner inspireret af forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad, fordi hun kunne se, at madaffald fyldte rigtig meget.
- Da vi begyndte at sortere madaffald fra, faldt mængden meget. Det var virkelig en øjenåbner at sortere madaffaldet, og se hvor meget mad man smider ud, siger hun.
Sparer op til 1000 kroner på mad om måneden
- Jeg tror, at vi sparer mellem 800 og 1000 kroner om måneden nu, fordi vi planlægger vores madindkøb og køber stort ind én gang om ugen, siger Ann-Katrine Nielsen.
Samtidig tænker hun på at købe varer, der ikke rummer en masse emballage, som man skal af med.
Familien er rigtig glad for de særlige genbrugspletter, hvor man kan aflevere sorteret affald fx ved en dagligvarebutik i byen. Det gør det nemt lige at tage en kasse med, når man skal handle. Og heldigvis bliver genbrugspletterne stående i byen, selv om Nulskrald er slut, siger hun.
Det er slet ikke svært
Status på Nulskraldprojektet er, at affaldsmængden samlet set ikke er faldet særlig meget i Tversted. Den gennemsnitlige affaldsmængde fra husstandene var fra begyndelsen otte kilo - efter 12 måneder var den faldet til syv kilo. Men der er familier, hvor affaldsmængden er meget lav som hos Ann-Katrine Nielsen.
Mange har ment, at det var lidt for besværligt.
- Det er ikke så besværligt. Det er, hvad man selv gør det til. Mange sorterer i forvejen glas, flasker og aviser og reklamer, og så er det ikke lang vej til fx også at sortere andet papir fra, siger Ann-Katrine Nielsen.
Ann-Katrines råd: Start med plast
- Hvis jeg skal give et godt råd til, hvordan man kommer i gang med sortering, så skal man sortere plastaffaldet fra, for det fylder utrolig meget, siger hun.
I Tversted vil det måske også hjælpe, hvis man får hentet plastaffaldet hjemme på bopælen, så man ikke selv skal fragte det hen til genbrugsstationen.
Børn kan sagtens være med
Ann-Katrine Nielsen roser sine tre børn for at have taget del i sorteringen lige fra begyndelsen.
- De er gode til at vurdere, hvad der skal sorteres fra. Fx hvis plastaffaldet er for beskidt, så det ikke kan betale sig at skylle det – men bare smide det i skraldeposen, siger hun. Nulskrald-projektet i Tversted sluttede 31. december 2014, men sorteringen fortsætter hos Ann-Katrine Nielsens familie og andre familier, hvor affaldet i dag i højere grad bliver betragtet som en ressource, som man kan genanvende.