NorthSide-festival får international miljøpris

Aarhus' store musikfestival vækker opsigt i udlandet på grund af sin grønne profil. Næste år kommer der nye initiativer.

NorthSide-festivalen har trash talkers. Det er folk, der går rundt og hjælper gæsterne med at sortere affald og samle affald. (Foto: Daniel Fjord © Creative Commons)

Et ølkrus fyldt med cigaretskod giver en gratis øl eller vand. En tom cigaretpakke giver to kroner, ligesom indleveringen af ølkrus gør det på NorthSide-festivalen.

Festivalen sorterer med gæsternes hjælp affaldet - i år blev det til 50 procent. 70 procent af maden er økologisk, og festivalen opfordrer gæsterne til at tage cyklen eller arrangere fællestransport til festivalen.

Det er alt sammen initiativer, som den bare fire år gamle NorthSide-festival har sat i gang helt bevidst i ønsket om en grøn profil. I denne uge blev festivalen belønnet med miljøprisen Greener Festival Award.

Første gang dansk festival får prisen

Miljøprisen kommer fra nonprofit-organisationen A Greener Festival, der siden 2006 har sat fokus på festivalers arbejde med bæredygtighed og ansvarlig miljøpolitik over hele verden.

11 andre festivaler modtager også miljøprisen, men det er første gang, at en dansk festival får prisen.

Prisen bliver blandt andet givet til Aarhus-festivalen, fordi den har opfordret folk til at køre sammen til de tre dages koncertoplevelser på en græsmark ikke langt fra centrum.

Festival med grønt dna

Anne Jensen er bæredygtighedsansvarlig hos NorthSide. Hun er glad og stolt over prisen.

- Det er ejernes personlige ønske, at bæredygtighed skal være en del af festivalens dna, hvor man tænker festival på en ny måde, siger hun til DR Viden.

Festivalen er dagsfestival uden teltplads, og det er med til, at man lettere kan holde pladsen ren.

Mens fx Roskilde Festival hvert år kæmper med enorme affaldsbjerge, når gæsterne har forladt teltpladserne.

Folk vil gerne være grønne

Samtidig kan man dog mærke, at festivalgæsterne er med på bæredygtighedstanken, siger Anne Jensen.

- Vores tredages festival rykker jo ikke noget på bæredygtighedstallene som sådan, men folk mødes på festivalen, de er der for hinanden og oplevelsen og er åbne for nye ting, siger Anne Jensen.

- Og vi kan se, at folk gerne vil være med til at gøre noget, siger hun.

Skruer op for grønne initiativer

NorthSide-festivalen overvejer lige nu, hvilke nye miljøvenlige initiativer, der skal sættes i gang næste år.

Affaldssorteringen skal formentlig udvides, og andelen af økologisk mad skal øges fra de nuværende 70 procent.

Og hvis det bliver dansk sommer med byger, der går og kommer, er man klar med pant på regnslag.

- Vi arbejder videre fra, hvor vi er kommet til i dag med bæredygtighed og skruer op for ambitionerne, siger Anne Jensen.