Nu er der endnu en lille ny lodden fætter på vej

Sumatranæsehornet er udrydningstruet, men måske har de knækket koden i Indonesien.

I 2012 kom denne unge til verden. Nu venter moren sig igen. (Foto: Rasmus Gren Havmøller)

I sommer var Rasmus Gren Havmøller fra Statens Naturhistoriske Museum med til at erklære sumatranæsehornet for uddød i det fri i Malaysia. Nu har han gode nyheder: Der er en unge på vej.

- På Sumatra forventer de, at der kommer en lille en til verden til maj. Så de har formået at knække koden. De har fundet ud af at få dem til at yngle med succes, siger Rasmus Gren Havmøller, der er ph.d.-studerende på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima.

Hør mere

Natursyn på P1 har dedikeret en hel udsendelse til sumatranæsehornet - hør den her.

Tilbage i 2012 blev der født en unge i samme område, og det er et særsyn at se nye sumatranæsehorn komme til verden. Fra 1980'erne til 2012 blev der kun født fire unger - de tre af dem blev født i Cincinnati Zoo.

- Den fjerde kom altså til verden i Indonesien, hvor de var heldige at finde en hun i en lille landsby, hvor hun var en slags kæledyr for beboerne. Hun var ung og rask, og det er hende, der fik en unge i 2012 og nu venter sig igen, fortæller Rasmus Gren Havmøller til Natursyn på P1.

- Så jeg har egentlig en rimelig stor tiltro til, at de nok skal komme tilbage. Alt er ikke tabt - det er først slut, når den sidste hun og han ikke er her længere, siger han.

Sumatranæsehornet

  • Forestil dig et lille uldent næsehorn, der kan lide at blive kløet på maven og er meget tillidsfuldt. Så har du et meget godt billede af sumatranæsehornet, der er på størrelse med en pony.
  • Der er kun omkring 100 af dem tilbage i verden, og derfor beskrives det som et af verdens mest truede store pattedyr.
  • I starten af 1900-tallet var der en enorm trofæjagt på dem, men i vore dage er det ikke krybskytter og jægere, der er problemet. Det er derimod, at de lever meget spredt, og derfor møder de ikke hinanden og yngler ikke.
  • Rasmus Havmøller er en af forskerne i specialistgruppen Verdensunionen for Naturbevarelse for asiatiske næsehorn, IUCN, der også tæller folk fra WWF. Gruppen opfordrer den indonesiske regering til at sætte aktivt ind med en handlingsplan, så næsehornene samles i store områder.

Her er et sjældent syn. Det lille, langhårede og venligsindede Sumatranæsehorn med unge fra Indonesien. Der findes kun...

Opslået af DR P1 på 7. februar 2016