Nu er vinderne af den store designpris Index: Award fundet

Verdens største designpris, Index: Award, er nu uddelt. Den går ud på at skabe designs, der kan gøre en forskel i verden.

I kategorien 'samfund' vandt en 20-årig hollænder, Boyan Slat, for sin opfindelse til at rense havene for plastik. (© dr)

Nu er vinderne af verdens største designpris, Index: Award, fundet.

Den ene gode opfindelse efter den anden har stået i kø for at vinde inden for hver af de fem kategorier. Men kun én kunne løbe med sejren inden for hver.

De fem vindere er:

 • Samfund: The Ocean Cleanup Array

 • Leg og Læring: Duolingo

 • Arbejdslivet: Sky Urban Vertical Farming System

 • Hjemmet: Tesla PowerWall

 • Krop og Sundhed: Peek Retina

Stop blindhed i opløbet

Vinderen inden for kategorien Krop og Sundhed, Peek Retina, består af en adapter, der kobles til en smartphone. Sammen med en app kan det diagnosticere en række øjensygdomme.

Opfindelsen stammer fra England og virksomheden Peek Vision, men er ment til brug især i verdens fattigste lande.

Folkene bag mener, at løsningen kan være med til at reducere blindhed med op til 80 procent. Den vurdering bunder i, at de fleste af verdens blinde udelukkende er blevet det, fordi de ikke fik hjælp til en øjensygdom i tide.

Det kan de få med denne løsning, fordi læger med få midler kan diagnosticere og derfra behandle øjensygdomme.

Væk med plastik i havene

I kategorien, der skal ændre noget i samfundet, har en 20-årig ingeniørstuderende hollænder fået en idé, der potentielt kan rense verdenshavene.

Der bliver ofte talt om skraldeøer på størrelse med Frankrig. Det er den type skrald, hans idé skal være med til at fjerne.

Hans idé er en kæmpe flydende konstruktion, der selv samler skraldet sammen, så det kan blive sejlet væk. Han kalder løsningen for The Ocean Cleanup Array, og den vil blive testet i praksis næste år nær øen Tsushima mellem Japan og Sydkorea.

Her vil konstruktionen strække sig over to kilometer og være i brug i mindst to år.

Boyan Slat, den ingeniørstuderende som står bag løsningen, har selv fået produceret denne video, der viser, hvordan det virker.

Folkets pris blev også uddelt

Den samlede præmiesum for vinderne af konkurrencen er på 500.000 euro (cirka 3,7 millioner kroner). De penge bliver fordelt ligeligt mellem de fem vindere.

Index: Award er blevet uddelt i Helsingør hvert andet år, siden prisen blev oprettet tilbage i 2005. Kronprins Frederik er protektor for prisen.

For første gang i år blev Folkets Pris også uddelt på baggrund af over 13.000 afgivne stemmer fra DR.DK's brugere.

Prisen gik til Desolenator og designeren bag, William Janssen fra Storbritannien, der har opfundet et aggregat til hjemmet, som bruger sol til at producere rent drikkevand. Han vandt en pokal - ingen penge.

Se den her i billedserien:

 • Solcelle til vand: Det britiske firma Desolenator har opfundet en solcelle, som kan lave beskidt vand om til rent drikkevand og gøre forskel i de dele af verden, hvor mangel på rent drikkevand er et problem.
 • Bad genbruger vand: Det svenske teknologi-firma Orbital Systems har designet dette bad "shower of the future", som kun bruger fem liter vand. Vandet bliver genbrugt, fordi det er i et lukket system, som renser og genopvarmer vandet. Det sparer vand og energi.
 • Computerspil om fattigdom: Computerspillet "Half the Sky Movement: The Game" er lavet af den amerikanske virksomhed "Games for Change". Et firma der ikke tjener penge på det, de laver. Spilleren skal komme gennem livet som kvinde i for eksempel Indien eller Afghanistan. Det skal være med til modvirke kvindeundertrykkelse.
 • Ebola-dragt: Et design-team på Johns Hopkins University har opfundet ebola-dragten Hazmat Suit, der beskytter folk, som arbejder med for eksempel ebola. Den er lavet af mange lag, så personen, der bærer den, undgår, at det inderste lag mod huden kommer i kontakt med smittekilder. (Foto: will kirk © the johns hopkins university)
 • Grøn produktion i etager: Singapore-firmaet Sky Greens har et lodret drivhus med hylder, som kan lave lokalt-producerede grøntsager i tætbefolkede byer. Drivhuset bruger minimalt med vand, land og energi.
 • Kemo-hætte: Det britiske firma Paxman har designet en kølende hætte, som kræft-patienter kan tage på hovedet og undgå hårtab, når de er i kemo-behandling.
 • Lego-arm: Den columbianske designer Carlos Arturo Torres har i samarbejde med Lego opfundet en protese til børn, som de kan bygge lego på. Så kan armen hurtigt få en gravko-skovl på - til sjov for barnet, og noget de andre børn også godt kan lide.
 • Lægekit i Coca Cola: Den britiske velgørenhedsorganisation Colalife har opfundet et kit med medicin, zink-salve og sæbe, der kan ligge mellem cola-flaskerne i en cola-kasse. På den måde kan medicinen nå vidt omkring sammen med flaskerne.
1 / 8
FacebookTwitter