Ny forskning bekræfter: Havene er blevet støt varmere de sidste 75 år

Klimaforandringerne tog ikke en "pause" fra 1998 og frem. Temperaturmålingerne havde indbygget skævhed, bekræfter forskere fra Storbritannien og USA.

Forskere ved NOAA havde ret, da de i 2015 meldte ud, at verdenshavenes temperatur er steget støt i årtier. (Foto: STAFF © Scanpix)

Forskere ved University of York i Storbritannien og ved Berkeley i Californien har nu forhåbentlig opklaret nogle uregelmæssigheder omkring en række kontroversielle klimadata fra 2015.

Dengang skabte en artikel fra NOAA i Science ballade, da data om en støt opvarmning af havene ikke stemte overens med det, de historiske data forudså. For artiklen viste en alarmerende temperaturstigning i stedet for den "pause" i den globale opvarmning, som ellers var blevet et samtaleemne.

Den nye forskning bekræfter, at NOAA havde ret. Opvarmningen af verdens oceaner er sket støt de seneste mange årtier.

Forskel i måden at måle temperatur på

Havtemperaturmålingerne, der lå bag NOAAs resultater, blev foretaget ved hjælp af moderne bøjer i havet, som rapporterede lidt koldere temperaturer end ældre målinger foretaget på skibe. Og da bøje-målingerne har overtaget fra skibsmålinger, blev en del af oceanernes opvarmning skjult.

Forskerne fra NOAA korrigerede den forskel og konkluderede, at oceanerne faktisk er blevet 0,12 grader varmere per årti siden 1997 - næsten dobbelt så hurtigt som tidligere estimater på kun 0,07 grader per årti.

Den korrektion bragte temperaturstigningerne op på linje med den, klimaforskerne havde set mellem 1950 og 1999.

NOAAs artikel fra 2015 viste, at temperaturdata fra verdenshavene var blevet tolket forkert. I virkeligheden var der ikke tale om, at den globale opvarmning var gået i stå, men at temperaturen blev målt lavere på grund af nye havbøjer.

Blev argument for klimaskeptikere

Men uregelmæssigheden, som skyldtes forskellen på den måde bøjer og skibe måler temperaturen på, blev et argument for skeptikere og klimabenægtere, der mente, at det var et bevis på, at klimaforandringerne var et fupnummer - og at opvarmingen af Jorden var sat på pause.

Dette nye studie fra York og Berkeley bekræfter dog NOAAs fund ved hjælp af uafhængige data fra satellitter, flydende robotter og havbøjer.

- Til at begynde med var vi skeptiske overfor NOAAs resultater, fordi de viste en hurtigere opvarmning end de tidligere registrerede målinger. Så vi besluttede os for at undersøge det selv ved hjælp af forskellige metoder og data, siger Dr Kevin Cowtan fra University of York i en pressemeddelelse.

- Vi mener nu, at NOAA havde ret. Og et nyt dataset fra Japans meteorologiske institut er enig.

Essentielt at efterprøve andres resultater

Han fremhæver hvor essentielt det er for videnskaben, at forskere gentager hinandens eksperimenter og undersøgelser - men også at det ofte ikke belønnes, når det sker.

- Alle vil gerne have de store nye resultater i stedet for at tjekke de gamle. Men i det her tilfælde motiverede de politiske kontroverser omkring NOAA-artiklen os til at gennemføre forskningen, siger han.

Tidligere målte søfarere havets temperatur ved at sænke en spand ned i vandet, hive det om bord og stikke et termometer i det. Fra 1950'erne begyndte skibe dog at måle temperaturen på det vand, der kom igennem maskinrummet automatisk. Problemet var bare, at maskinrum typisk er ret varme.

I dag kommer oplysningerne om havtemperatur hovedsageligt fra bøjer i havet. Og det giver lidt lavere temperaturer, fordi de måler direkte fra havet, uden at vandet har været igennem et lunt skib først.

Forskernes nye målinger passede perfekt med NOAAs korrigerede målinger fra 2015, der anslår en opvarmning på 0,12 grader per årti. Og det betyder, at den tendens vi så i den sidste halvdel af det 20. århundrede, er fortsat gennem de første 15 år i det 21. århundrede - uden pause.

Den nye forskning er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

FacebookTwitter