Ny teknologi omdanner drivhusgassen CO2 til sten

Forsøg på Island pumper kuldioxid ned i vulkansk klippe, som opsuger og omdanner over 95 pct af drivhusgassen.

Forsøget blev udført tæt ved Orkuveita Reykjavikurs geotermiske kraftværk Hellisheidi. (© Juerg Matter/Science)

Et internationalt forskerhold har demonstreret en teknik, hvor drivhusgassen CO2 bliver omdannet til ufarlige mineraler, ved hjælp af den vulkanske stenart basalt.

Teknikken kan være et skridt på vejen mod at gøre noget ved den menneskeskabte globale opvarmning, ved at fjerne CO2 fra atmosfæren.

Forsøget er et samarbejde mellem Columbia University, Southampton University, University of Iceland, University of Toulouse og energiselskabet Orkuveita Reykjavikur.

Resultaterne blev publiceret i Science i går.

Basalt omdanner kuldioxiden

Og resultaterne viser, at metoden virker. Kuldioxid kan opbevares permanent i vulkansk undergrund på relativt kort tid.

Tidligere forsøg med opbevaring af CO2 har kredset om at opbevare kuldioxiden som gas i gamle olieboringer og miner. Men det medfører den risiko, at gassen lækker ud i atmosfæren igen.

Fokus er nu i stedet på at mineralisere drivhusgassen, så den er fjernet fra atmosfæren permanent.

Drivhusgassen blandes op i vand og pumpes dybt ned i den vulkanske undergrund hvor den reagerer med basalten og mineraliseres. (© Science)

95-98 procent omdannet på under to år

Men indtil nu troede forskerne at det ville tage flere hundrede eller endda tusinder af år.

Forsøget viser dog, at der er tale om helt andre og realistiske tidshorisonter.

- Vores resultater viser, at mellem 95 og 98 procent af den indsprøjtede CO2 blev mineraliseret på en periode på mindre end to år, hvilket er utroligt hurtigt, siger Dr Juerg Matter fra University of Southampton i en pressemeddelelse.

CO2'en blev blandet op i vand og pumpet ned i en dyb boring på Island, der som bekendt er meget vulkansk aktiv. Det betyder, at øens undergrund består af 90 pct ren basalt - en vulkansk stenart, som er rig på calcium, magnesium og jern, som kræves for at mineralisere kuldioxiden.

Danskvand pumpes dybt ned

Og vandet, som egentlig bare er danskvand med alt for meget brus i, reagerer hurtigt med basalten og danner kulstofholdige mineraler mellem 400 og 800 meter nede.

Basalt er en af de mest almindelige klippearter på Jorden, så metoden har enormt potentiale.

Forsøget var i meget lille skala, men et større projekt er allerede undervejs.

Energiselskabet Orkuveita Reykjavikur pumper allerede 5000 tons CO2 om året ned i den basaltrige undergrund ved det geotermiske kraftværk Hellisheidi.

Forsøget er den del af CarbFix-projektet, som støttes af EU og USA's energiministerium, der skal finde ud af hvordan vi opbevarer kuldioxid på lang sigt.

Det geotermiske kraftværk Hellisheidi, der pumper 5000 tons CO2 ned i undergrunden om året.
FacebookTwitter