Ny teori: Plantevækst i arktiske egne kan hæmme global opvarmning

Varmen kan øge mængden af buske og reducere udledningen af drivhusgasser, mener dansk-svensk forskning.

Billedet viser nogle af de opstillinger, som forskere fra Lund og Københavns Universiteter har brugt i Abisko i det nordlige Sverige. (Foto: Rousk og Lund University © Rousk og Lund University)

I takt med klimaforandringerne stiger temperaturen overalt på kloden. Hidtil har forskere ment, at varmere vejr i de arktiske egne vil frigive flere drivhusgasser til atmosfæren og øge problemet. Nu kommer danske og svenske forskere med en ny teori.

Når områder med permanent frost i jorden (permafrost) begynder at tø, vil nedbrydningsprocessen omsætte kvælstoffet i det organiske materiale – mosset - til drivhusgasser som CO2.

Men på baggrund af feltstudier i Abisko i Nordsverige mener forskere fra Lund og Københavns Universiteter, at varmen derimod vil få buske til at gro, og at det vil reducere nedbrydningen af organisk materiale. Forskerne håber, at deres forskning kan være med til at gøre fremtidige klimamodeller mere præcise.

Mens mos er svært at nedbryde, har buske blade og rødder, der er nemme at nedbryde og udskiller sukker, der fremmer bakterievækst. Bakterier og svampe lever af næringsrige organiske materialer, der indeholder mere kvælstof, samtidig med at nedbrydningen af organisk materiale som helhed reduceres.

Forskerne fra blandt andet Center for Permafrost (CENPERM) ved Københavns Universitet ved endnu ikke, hvad reduceret nedbrydning af organisk materiale vil betyde, men Johannes Rousk fra Lund Universitet er optimistisk:

- Jeg formoder, det vil have en hæmmende effekt på den globale opvarmning, siger han i en pressemeddelelse.

CENPERM skriver i en nyhed, at man er i gang med et større feltarbejde i Vestgrønland, hvor økosystemerne er udsat for sommer- og vinteropvarmning, for at efterligne konsekvenserne af klimaforandringerne.

I videoen herunder fortæller Johannes Rousk om forskningen