Økologisk landbrug kan mætte alle verdens munde

Det hævder en dugfrisk analyse af 40 års forskning af både konventionelt og økologisk landbrug.

Arkivbillede af danske økologiske grise. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Vi er i stand til at brødføde os selv og hinanden globalt, med de teknikker og den viden vi har i dag. Oven i købet uden at påvirke miljøet negativt. Sådan lyder dagens glade budskab på forsiden af det videnskabelige tidsskrift Nature Plants. Bag den gode nyhed står professor John Reganold fra Washington State University, der har analyseret 40 års videnskabelige studier af henholdsvist konventionelt og økologisk landbrug.

Professor: Økologisk landbrug bør spille en rolle i at brødføde verden

I analysen opstilles de respektive produktionsformer i de fire overordnede kategorier produktivitet, økonomi, miljø, samt påvirkning af samfundet. Og særligt de seneste 15 år er økologiens rolle og muligheder blevet særdeles godt beskrevet, fortæller John Reganold i en pressemeddelelse: - Hundredvis af videnskabelige undersøgelser viser nu, at økologisk landbrug bør spille en rolle i at brødføde verden, siger professoren fra Washington State University. Selvom økologisk landbrug er i fremgang, udgør det på verdensplan blot en enkelt procent og kritikere har længe argumenteret for, at økologi er ineffektivt og blandt andet skal bruge kræver større landarealer, for at kunne dyrke den samme mængde fødevarer.

En lang række fordele for miljøet

I Reganolds gennemgang er der dog eksempler på det modsatte. Blandt andet i områder hvor kraftig tørke udfordrer landbruget. Her oplever økologerne højere udbytter, fordi økologisk dyrket jord holder bedre på vandet. Samtidig er forbrugerne generelt mere villige til at betale mere for økologiske produkter. På miljøsiden er fordelene også til at få øje på. Samlet set lagrer økologisk landbrug mere kulstof i jorden, dyrkningsmetoden giver bedre jordkvalitet og reducerer erosion. Endvidere er økologi lig med mindre forurening og CO2 udledning, mens det også er ensbetydende med plusser til både energi og biodiversitetsregnskabet.

Økologi løser ikke verdens problemer alene

Professor Reganold understreger dog i forbindelse med studiet, at fremtidens brødfødsel af Jordens befolkning handler om mere end udbytte. Det handler også om at bruge afgrøderne langt mere effektivt: - Hvis man ser på produktionen af kalorier pr indbygger, producerer vi mere end nok mad til syv milliarder mennesker i dag, men smider mellem 30 og 40 procent væk, siger han. - Så det er ikke kun et spørgsmål om at producere nok, men at gøre landbrugsproduktionen mere miljøvenlig og sikre sig at fødevarerne når frem til de som har brug for dem, forklarer professoren.

Grafikken viser forskelle på konventionelt og økologisk landbrug, via en række parametre, fordel på de fire overordnede kategorier produktivitet, økonomi, miljø og påvirkning af samfundet. (Foto: Reganold and Wachter © Washington State University)