Østjysk guide: Sådan bliver verdens kulturevents bæredygtige

Bæredygtighedsmodel skal inspirere arrangører til at satse på miljøvenlige arrangementer. Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 kommer til at spille en afgørende rolle.

Billedet er taget ved et arrangement for østjyske kulturaktører, hvor Worldperfect og Samsø Energiakademi fortalte om guiden 'Aarhus Sustainability Model' og satsningen på bæredygtighed under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. (Foto: © Worldperfect.dk, Worldperfect.dk)

Miljøhensyn har i flere år lagt rammerne for Aarhus-festivalen NorthSide, der nærmer sig 100 procent økologi, og hvor både gæster og ansatte deltager i en omfattende affaldssortering, så foreløbigt 60 procent af affaldet går til genanvendelse.

Festivalen har sammen med bæredygtighedspartneren Worldperfect udviklet en handleplan, så NorthSide år for år bliver stadig mere bæredygtig.

Nu får 10 store kulturarrangører i regionen hjælp til at satse på bæredygtighed i 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad. Samtidig er der udviklet en guide på dansk og engelsk, så store som små kulturarrangører i hele verden kan se, hvordan de kan sætte bæredygtighed på deres program.

Aarhus Sustainability Model

Worldperfect har sammen med Samsø Energiakademi og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 udviklet Aarhus Sustainability Model. I modellen får man inden for fire hovedområder gode råd om bæredygtighed inden for Mad & Drikke, Drift & Mobilitet, Arkitektur & Rammer samt Adfærd & Kommunikation.

- Vi forsøger at få vores bæredygtighedsmodel ud til så mange kulturaktører i regionen som muligt. Ved at udvælge 10 større aktører og bruge NorthSide-modellen på dem, bruger vi værktøjet aktivt og viser, hvad det kan. Så kan vi i 2018 se, hvor langt vi nåede og hvilke afledte effekter, det har haft, siger Martin Thim, partner i Worldperfect, til DR Viden.

- Vi håber, at vi får så stor succes med det her, at man fra europæisk side ikke kan overse det her arbejde, så bæredygtighedsmodellen bliver en del af kommende kulturhovedstæder også, siger han.

Man kan starte med bæredygtighed i det små

Konceptet er gratis at bruge, og guiden kan hentes på nettet.

- Vi håber, at en masse kulturaktører er interesseret i det, også selv om de ikke har så mange penge til at hyre rådgivere og konsulenter ind. De kan bare selv gå i gang, og vi håber, at det vil brede sig som ringe i vandet, siger Martin Thim.

NorthSide er nået langt med festivalens strategi på få år ved at få sat tingene i system. Nu ruller man alle løsningerne fra NorthSide ud på 10 store kulturarrangementer i Østjylland på én gang. Men det er lidt atypisk at gribe det an sådan, for man kan hurtigt miste grebet om det.

- Vores model lægger op til en proces, hvor man ikke går ind og laver 50 initiativer det første år. Det er en trappemodel, så vi starter med de lavthængende frugter, og så sætter vi ambitionsniveauet op over et par år. På den måde kan vi få aktørerne til at rykke sig ret hurtigt på kort tid, siger Martin Thim.

Holder flade fadøl og franske hotdogs i længden?

Bæredygtighedsguiden kommer i en tid, hvor interessen for bæredygtighed stiger markant.

- For fem år siden skulle vi bruge lang tid på bare at forklare begreber. I dag er virksomheder, organisationer og eventarrangører et helt andet sted. De fleste større virksomheder tænker bæredygtighed ind. Det er ikke nyt for dem længere, siger Martin Thim.

Han tror, at der kommer til at ske en stor forandring inden for events og sportsbegivenheder i de kommende år, fx på fodboldstadioner, hvor mad og drikke i dag stort set er ens i hele landet. Der vil økologisk og lokaltproduceret mad og drikke komme på banen.

- Der må være nogle, der tager teten på den og gør noget mærkbart anderledes. Jeg tror ikke, at flade fadøl og franske hotdogs kommer til at bære i længden. Publikum vil have noget andet og bedre kvalitet. Det gælder bredt i befolkningen og ikke kun øko-hipsters inde fra Aarhus Midtby, siger Martin Thim.

Aarhus Sustainability Model

  • Guiden findes på dansk og engelsk. Den er gratis at hente på internettet.

  • Guiden beskriver, hvordan kulturaktører trin for trin kan gøre deres arrangementer – store som små - stadig mere bæredygtige.

  • Guiden indeholder også en række eksempler på, hvordan kulturinstitutioner har grebet arbejdet an. Og der er links til relevante hjemmesider, fx Svanemærket.dk, Stopspildafmad.dk, Kendditaffald.dk og FSC.org

  • Bæredygtighedsmodellen indeholder fire hovedområder: Mad & Drikke, Drift & Mobilitet, Arkitektur & Rammer samt Adfærd & Kommunikation.

  • Mad & Drikke: Økologi, lokalproduktion, sæson, emballage & service, mindre kød, mindre madspild, fairtrade.

  • Drift & Mobilitet: Affaldshåndtering, indkøbspolitik, transport, delingspolitik, indlogering, det sociale.

  • Arkitektur & Rammer: Byggematerialer, energi, vand, interiør.

  • Adfærd & Kommunikation: Positiv kommunikation, adfærdsfornyelse, inspiration, ambassadører, materialer og print.

  • Kilde: http://www.aarhussustainabilitymodel.com/