Oliebranchen har kendt til klimaforandringer i over 45 år

Forskere advarede i en rapport den amerikanske olieorganisation API om konsekvenserne af øget CO2-udledning. Rapporten udkom i 1968.

Den amerikanske olieindustri har siden slutningen af tresserne vidst, at fossile brændstoffer medfører global opvarmning. (Foto: NICK OXFORD © Scanpix)

Allerede i 1960'erne blev olieindustrien advaret imod alvorlige miljømæssige forandringer ved udledningen af kuldioxid.

Det viser en rapport fra Stanford Research Institute til olieproducentorganisationen American Petroleum Institute, der blev publiceret i 1968.

Det skriver The Guardian.

I rapporten advarer forskerne om, at udledningen af kuldioxid kan have skadelige konsekvenser for klimaet på Jorden.

- Alvorlige temperaturforandringer vil næsten helt sikkert forekomme ved år 2000, og de kan medføre klimaforandringer, står der blandt andet i rapporten.

Rapporten blev skrevet af de to videnskabsmænd Elmer Robinson og R.C. Robbins, som konkluderer at ophobningen af CO2 i atmosfæren kan betyde alvorlige globale miljøproblemer.

Forudsagde mængde af CO2 i atmosfæren

Forskerne anslog dengang, at mængden af CO2 i atmosfæren kunne nå så højt op som 400 parts per million i år 2000 - en uhyggelig milepæl, som vi først nåede sidste år.

Sidst år blev det afsløret, at olieselskabet ExxonMobil allerede i 1981 kendte til klimaforandringerne - og brugte millioner af dollars på at støtte klimabenægtere.

Til The Guardian siger præsidenten for Center for International Environmental Law (CIEL), at de nye dokumenter blot er endnu et bevis for, at olieindustrien bevidst har undermineret den offentlige viden om klimaforandringerne for at beskytte deres forretning.

- Disse dokumenter er blot toppen af isbjerget af beviser, som kræver videre efterforskning. Olieselskaberne havde meget tidligt mulighed for at acceptere klimavidenskaben og risikoen for klimaforandringer og give forbrugerne mulighed for at tage informerede beslutninger, siger hun.

- De valgte en anden sti og borgerne fortjener at få svar på hvorfor.

Organisationen har tidligere afsløret, at olieindustrien allerede i 1945 finansierede forskning i klima og miljø, men begravede resultaterne af samme forskning, da den viste sig at gå ud over deres kerneforretninger.