Oregano, tang og fiskeolie kan sætte en prop i klima-truende køer

Flere forskningsprojekter undersøger om man kan begrænse metan-udledning fra kvæg naturligt - ved at ændre køernes diæt.

En dansk malkeko udleder næsten 600 liter metan på en dag. (Foto: Randers Kommune)

Danmark har forpligtet sig til at reducere udledningen af drivhusgasser indtil 2030, som en del af et EU-krav. Planen er, at EU skal reducere udledningen af drivhusgasser med 80-95% i forhold til 1990-tal inden 2050.

Selvom vi hører meget om kuldioxid (CO2), så er det faktisk drivhusgassen metan, der en af de helt store syndere i Danmark.

- Metan er 25 gange værre end kuldioxid. En stor del af metanen kommer fra landbruget, og den største faktor er helt sikkert køernes fordøjelse, fortæller Peter Lund, der er seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

Og den metan-udledning har Peter Lund måske et utraditionelt våben imod: Krydderurten oregano. Det er en af flere utraditionelle metoder, der bliver eksperimenteret med i flere lande lige nu.

Et mirakelmiddel fra middelalderen

- Oregano er et gammelt naturlægemiddel, der har virket mod infektioner og betændelse

SENIORFORSKER PETER LUND, AARHUS UNIVERSITET

Selvom det lyder underligt, at det lige skulle være oregano, der skulle være løsningen, så skyldes det ifølge Peter Lund, at oregano - ud over at være en krydderurt - i århundreder har været brugt som lægemiddel.

- Oregano er et gammelt naturlægemiddel, der har virket mod infektioner og betændelse. Vi ved, at det kan slå bakterier ihjel på en eller anden måde, men vi er usikre på hvordan, forklarer han og uddyber:

- Vi tror, at det er, fordi det indeholder æteriske olier. Det er olier, som man typisk finder i krydderier, fx timian, nelliker, kommen og hvidløg.

Laboratorieforsøg har allerede nu vist, at de æteriske olier kan hæmme metan. Det er dog endnu usikkert om oregano er en løsning på køernes metan-udledning. Og netop det, er Peter Lunds hold i gang med at undersøge.

De gode mikroorganismer

Ved at fodre køer med oregano er det håbet, at forskerne kan påvirke mikroorganismer i køernes fordøjelsessystem. I modsætning til mennesket har koen evnen til en høj udnyttelse af fiber fra fx græs. Dette skyldes mikroorganismerne i koens maver, som nedbryder fibrene til stoffer, som koen efterfølgende kan udnytte.

Koen er altså helt afhængig af tilstedeværelsen af disse mikroorganismer i sine maver. Problemet er blot, at nogle af disse mikroorganismer samtidig også er med til at udvikle den metan, som gerne skulle begrænses.

Fedt i køernes mad kan reducere metan-udledningen betydeligt. Fedt er nemlig giftigt for mikroorganismerne, og vil derfor begrænse metan-udledningen. Men med den metode dør også de gode mikroorganismer, der gør det muligt for køerne at fordøje græs.

Derfor arbejder forskerne på at finde en løsning, der udrydder eller begrænser alene de mikroorganismer der producerer metan, men samtidig opretholder de gode mikroorganismer, som hjælper koen med at fordøje føden.

Flere eksperimenter på kloden

Eksperimenterne med at påvirke køers metan-udledning naturligt foregår ikke kun med oregano. I Dublin i Irland har forskere eksperimenteret med at fodre køer med fiskeolie, hvilket også har givet gode resultater med begrænse metan-udledningen.

I Australien eksperimenterer forskere også lige nu med at fodre køer med tang. Tangarten af typen asparagopis taxiformis har vist sig at være særdeles effektiv og har kunnet reducere mængden af udledt metan med op til 99%.

Til gengæld er det svært selv at producere så store mængder tang, og her har oregano en stor fordel, fordi landmændene med den rette sort selv kan lægge jord til.

Kvæg med prop i maven

Tilbage i Danmark fortæller Peter Lund at de allerede nu kan registrere, at oregano har en virkning på køerne. Forskerne har udstyret køerne med en prop i maven, så de kan tage prøver og lugte direkte til koens vom.

- Vi kører forsøg, hvor vi har åbnet op til køernes vom, og der kan vi tydeligt lugte hvilke af køerne, der har fået oregano, og hvilke der ikke har, forklarer han.

Samtidig sikrer de sig også, at køernes mælk og kød ikke bliver påvirket af de nye krydderier i køernes foder. Som forskeren forklarer, så nytter det jo ikke i en landbrugsproduktion, at krydderierne påvirker slutproduktet negativt eller giver mindre produktion.

- En konservativ vurdering er, at man kan reducere mængden af udledt metan med 10-15%

SENIORFORSKER PETER LUND, AARHUS UNIVErSITET

En mulig klima-succes

Når holdet af forskere lægger så meget vægt på at reducere netop metangassen fra køerne, så er det fordi vores kvægbestand udleder store mængder metangas.

Danske malkekvæg indtager og fordøjer rigtigt meget foder - og udleder tilsvarende meget metan. Faktisk udleder én dansk malkeko omkring 600 liter metan i døgnet, fortæller forskeren.

I det store regnestykke, bør vi dog være stolte af den danske malkeko. Den producerer nemlig utrolig meget mælk, og i det store metan-regnestykke, betyder det, at hver liter mælk forurener mindre, end hos mindre malke-egnede køre i andre lande, forklarer Peter Lund.

Med en samlet kvægbestand på knap 1,5 millioner, kræver det ikke den store hovedregning at regne ud, hvor meget metan bare vore malkekøer tilføjer kloden. Det er derfor, en klimavenlig og miljøvenlig løsning som oregano er så vigtig.

- En konservativ vurdering er, at man kan reducere mængden af udledt metan med 10-15%. Det bliver samlet til mange liter, fortæller forskeren.

Måske kan en reduktion af metan-udledningen måske ligefrem betyde muligheden for at udvide bestanden og øge eksporten.

En mulig kommerciel succes

Hvis oreganoen viser sig at fungere, kan det også betyde en kommerciel succes for Danmark.

For selvom videnskabsfolk allerede har udviklet kraftfoder, der kan reducere de farlige mikroorganismer i køerne, kommer foderet formodentlig ikke på markedet i en årrække. Og vil ikke kunne bruges af økologiske landmænd.

Men økologiske landmænd vil -hvis oreganoen virker-kunne drage nytte af økologisk oregano og tjene penge.

Økologisk mælk med et lavere klimaaftryk er nemlig meget efterspurgt på vores eksportmarkeder. Derfor er store virksomheder som Arla og Danish Crown også meget interesseret i at sælge varer, der er både økologiske og klimavenlige.