Palmeolie: Forbrugerne bør kræve, at firmaer sikrer ansvarlig produktion

Rapport afslører brug af farlige kemikalier, tvangsarbejde og børnearbejde, selv om palmeolieplantagerne er certificerede som bæredygtige.

Palmeolieplantagerne er den vigtigste industri i Malaysia og Indonesien. (Foto: Graig © Wikimedia Commons / Graig)

En ny rapport fra Amnesty viser, at store internationale fødevarekoncerner bruger palmeolie fra syv plantager i Indonesien, hvor arbejderne er tvunget til at arbejde i op til 12 timer om dagen alle ugens syv dage.

Samtidig kræver nogle plantageejere, at arbejderne hver dag skal plukke 1 ton palmefrugt fra 20 meter høje palmetræer. Det er så belastende, at de er nødt til at få hjælp fra deres børn, selv om børnearbejde er forbudt i Indonesien.

Oveni benytter plantagerne giftige kemikalier uden sikkerhedsudstyr, og arbejderne har ingen adgang til lægehjælp, hvis de bliver udsat for stofferne.

Problemer trods certificeret som bæredygtig

Rapporten bygger blandt andet på interview med 120 mænd, kvinder og børn på de syv plantager.

Fem af de syv plantager har endda et officielt certifikat fra organisationen Roundtable on Sustainable Palm Oil, som skal sikre, at olien er bæredygtigt produceret – så man ikke rydder værdifuld regnskov til skade for klima, miljø og truede dyrearter og samtidig sikrer ordentlige forhold for de ansatte.

Men det halter tydeligvis på det sociale område, ligesom der bliver brugt farlige kemikalier, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark til P1 Morgen:

- Vi blev faktisk rystet. Der har været så meget fokus på palmeolie-produktion, og alligevel går vi ind og finder så åbenlyse problemer med tvangsarbejde, børnearbejde og brugen af ekstremt giftige kemikalier, som der ikke er tilstrækkelig indføring i at bruge. Der mangler også beskyttelse mod kemikalierne og medicinsk opfølgning, hvis man er blevet udsat for dem.

Vigtigt at have tillid til mærkningsordning

Plantagerne var som nævnt blåstemplet som bæredygtige med Roundtable on Sustainable Palm Oil.

Certificeringen er ikke møntet på forbrugere, men til de virksomheder, der bruger palmeolien i deres produkter som vegetabilsk olie.

- Men derfor er det også enormt vigtigt, at der er tillid til dem, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til P1 Morgen.

- For vi ved jo, at rigtig mange danske forbrugere lægger vægt på, når vi køber noget, at vi ikke vil føle os medskyldige i den slags forhold, som Amnesty beskriver i deres rapport, siger han.

Kræv, at firmaer sikrer ansvarlig produktion

Boykotning af varerne er ikke vejen frem, for det ville også være absurd, hvis vi boykottede de produkter, der faktisk har en certificering og følger reglerne, og i stedet købte de produkter, som ikke har en certificering, mener han.

- Jeg tror, at den eneste løsning vil være, at forbrugerne kræver, at virksomhederne får styr på, at de opfører sig ansvarligt, siger Vagn Jelsøe.

- Man kan også benytte de sociale medier og gå ind og stille spørgsmål til både butikker, producenter om, hvad de gør for, at det her ikke gentager sig? siger han.

Certificering må ikke være en grøn pyntefjer

Ifølge Forbrugerrådet Tænk vrimler det med problemer på markedet for palmeolie, fordi den vegetabilske olie findes i rigtig mange produkter.

- Certificeringen er vejen frem, men vi skal have den til at fungere, og den skal følges til dørs, siger Vagn Jelsøe.

- Derfor bliver vi nødt til at kræve, at virksomheder tager det alvorligt og ikke bare pynter sig med nogle grønne fjer og et certifikat. Samtidig skal man stramme kriterierne for certificeringen og sikre, at den bliver håndhævet, siger han.

Det er Amnesty enig i, og organisationen opfordrer derfor også virksomhederne til at tage på kontrolbesøg ude på plantagerne, så man får sikkerhed for, at mærkningsordningen også bliver opfyldt.

Rettelse: Antallet af undersøgte plantager og interviewede arbejdere er justeret (red.)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk