Pariser-pissoir bruger tissetrængende mænds urin til blomsterjord

Det offentlige toilet opsamler urin i et halmmagasin og bruger tisset i produktionen af kompost.

Manden på pressebilledet fra industrielt designfirmaet Faltazi i Nantes er - muligvis - klar til at benytte det økovenlige toilet, Uritrottoir, når han har bundet øllen ... (Foto: © Faltazi.com, Faltazi.com)

Paris bliver kaldt byernes by og er kendt for nattelivet. Men stanken af tis er et stadigt voksende problem, fordi mænd pisser på gaden.

Så hvert år bruger Frankrigs hovedstad millioner af euro på rengøring af fortov og facader samt reparationer, fordi urinen nedbryder fx gadelygter. Og udsigten til bøder stopper ikke parisertissetrangen.

Nu har et industrielt designfirma i Nantes – Faltazi - opfundet et offentligt toilet ’Uritrottoir’, hvor man udnytter mændenes ubændige lyst til at lade vandet til at producere blomsterjord til byens parker og grønne områder, skriver New York Times.

Overvåger ’pottens vandstand’

Faltazi har udviklet en blomsterkasse i stål inddelt i tre magasiner: Øverst en kasse til planter og blomster, i midten en slags sliske, som leder mændenes tis ned i det nederste magasin, der indeholder halm, savsmuld eller træflis.

Blomsterkassen er – ifølge avisen – lugtfri. Urinens indhold af nitrogen er med til at drive halmens (carbon) biologiske nedbrydningsproces.

Samtidig overvåger man vandstanden i ’potten’ ved hjælp af en sensor og et computerprogram, så en medarbejder i god tid kan komme forbi og udskifte halmmagasinet, før det løber over. Det vil i praksis sige, før tissetrængende mand nummer 600 kommer forbi.

Og halmen bliver så kørt til udkanten af Paris og omdannet til kompost i løbet af et års tid, så det kan bruges som gødning rundt om på kommunens områder.

Her ser du princippet for pissoiret med halmmagasin, urin og kompost. (Foto: © https://www.faltazi.com/, https://www.faltazi.com/)

Testes på banegård i Paris

To af toiletterne er netop blevet opstillet ved banegården Paris Gare de Lyon, hvor de pryder bybilledet med deres plantebevoksning.

Frankrigs statsejede jernbaneselskab SNCF har planer om at udbrede toiletterne til flere banegårde, hvis det viser sig at blive en succes. Det løser et problem med tis og stanken af tis, men det er uvist, om det reelt vil spare penge.

De to første offentlige toiletter er netop blevet sat op på banegården Paris Gare de Lyon. (Foto: © https://www.faltazi.com/, https://www.faltazi.com/)

Firmaet bag det innovative toilet fortæller, at hjembyen Nantes har bestilt toiletter til foråret, og man har hørt fra flere interesserede udenlandske byer herunder London. Og nu går firmaet i øvrigt videre med at designe et toilet til kvinder.

Festival-tis i halm

En af stifterne af Faltazi, Laurent Lebot, fortæller også til DR Videnskab, at firmaet tirsdag blev klar med en halmballe-løsning kaldet Uritonnoir til brug på festivaler og andre større publikumsarrangementer.

Der sætter man en sliske til urin ind i en bigballe - det vil sige en stor, rund halmballe, og så flytter man med frontlæsser på traktoren bare halmballerne ud til kompostering efter brug.

Det sydfranske firma Faltazi har udviklet 'Uritonnoir' med bigballer til festivaler, sportsarrangementer osv. (Foto: © http://www.uritonnoir.com/en/, Faltazi)

Franskmændene ved nemlig - ligesom de danske festivaler og festivalgæster - at der er et enormt behov for løsninger til især tissetrængende mænd ved de store musikarrangementer.

Roskilde Festival er også kendt for innovative løsninger. Fx bruger festivalen de særlige måtter – se billedet herunder – som pissior for at undgå, at festivalgæsterne tisser overalt, så urinen løber i render på jorden, og stanken breder sig.

Studerende fra DTU har udviklet tissemåtterne, der opsamler urin i et rørsystem. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Dansk festivaløl med tis

Nu vi er ved tis og festivaler, så har Roskilde Festival også benyttet sig af urin fra mænd i Fødevarer Landbrugs ølprojekt 'Fra pis til pilsner'.

Her blev 54.000 liter urin opsamlet under festivalen i 2015, og spredt ud som gødning på 2,5 hektar maltbyg hos en landmand, der leverer korn til ølproduktion.

Øllen skal være klar til festivalen nu til sommer.

Billedet er fra Roskilde Festival 2015, hvor Roskilde Festival og Landbrug & Fødevarer var gået sammen om et nyt bæredygtighedskoncept 'fra pis til pilsner'. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)

Opdateret med nyt om festivalløsninger.