Roskilde-gæster skal teste bæredygtige ideer

Borde med solcelle-opladere hjælper bl.a. festivalgæsterne med at få strøm på mobilen - om vejrguderne altså vil.

Vil gæsterne på Roskilde Festival oplade deres mobiltelefoner ved hjælp af solceller på et bord- og bænkesæt? Iværksættere undersøger ideen på festivalen med hjælp fra Innovationsfonden. Vejrudsigten ser desværre ikke ud til at støtte projektet.

Du er på Roskilde. Du er klar til at uploade et stemningsbillede til Instagram. Men det er din mobil ikke. Den er helt flad.

Den situation er sikkert velkendt for mange festivalgæster. Derfor har Innovationsfonden valgt at støtte en iværksætteridé, der kan sparke liv i de flade mobilbatterier.

Virksomheden Out-sider har udviklet et bord- og bænkesæt med solceller med stik til USB-opladning af mobiltelefoner og stikkontakt til pc.

Bordet er udstyret med sensorer og dataloggere, så det efter festivalen er muligt at analysere, hvordan det bliver brugt.

Hvor mange har for eksempel opladt deres mobiltelefon? Hvor meget energi har solcellerne rent faktisk lavet? Og hvor meget af den energi er blevet brugt?

Levende laboratorium

Det er første gang, at Innovationsfonden støtter test af iværksætterprojekter på Roskilde Festival, og ifølge Thomas Bjerre, der er konstitueret kommunikationschef i Innovationsfonden, giver fondens samarbejde med festivalen god mening.

Med 130.000 mennesker samlet ved dyreskuepladsen er festivalen nemlig et velegnet levende laboratorium, hvor iværksætterne kan få vigtig viden om, hvordan deres koncept fungerer i praksis. Og hvordan de eventuelt kan gøre det bedre.

Genbrugsjakker og postevand

Det er imidlertid ikke ethvert projekt, der kan få støtte til test på festivalen.

- Vi har sammen med festivalen udvalgt projekter, som kan få udbytte af at være med på Roskilde Festival. Hvis du for eksempel arbejder med konventionel mad, giver det ikke mening at præsentere din idé på Roskilde, hvor 90 procent af madsalget er økologisk. En virksomhed med højhælede sko er heller ikke så oplagt, fortæller Thomas Bjerre.

I alt havde 26 iværksættere lagt billet ind på en plads ved Roskilde. Af dem blev fem fundet egnet til test på festivalen. Udover bord- og bænkesættet har to andre også fokus på miljøet.

Virksomheden Better World Fashion vil fx. undersøge, hvad festivalgæsterne synes om skindjakker, der er lavet af 98 procent genbrugsmateriale.

Og virksomheden Retap vil teste, om de kan få flere tørstige festivalgæster til at skifte flaskevand og sodavand ud med postevand, hvis de kan købe særlige genbrugsflasker og fylde dem med letopløseligt pulver med frugtsmag.