Sandfilter kan rense olieforurenet vand

Ung studerende opdaterer gammel metode til vandrensning og vinder international vandpris.

Verden over jagter man fossile brændsler som olie, gas og kul for at holde hjulene i gang og have energi, varme og brændstoffer nok.

En af metoderne er udvinding af tjæresandsolie. Det er en type olie, som er meget svær at få fat i, og som kræver masser af energi, vand og kemikalier for, at man kan udvinde den fra undergrunden.

Efterfølgende er de åbne mine-lossepladser fra udvinding af tjæresand et alvorligt og voksende miljøproblem.

En 18-årig canadisk studerende har fundet ud af, hvordan man kan rense det olieforurenede vand og genanvende det. Og i denne uge vandt hun en stor forskerpris 'Stockholm Junior Water Prize'.

Opdaterer metode fra 1804 til 2014

Hayley Todesco anvender en gammel vandbehandlingsteknologi, der blev beskrevet første gang i 1804.

Sandfiltre har traditionelt været anvendt til behandling af drikkevand, men Hayley Todesco har fundet ud at bruge 'langsomme' sandfiltre på forurenet vand fra tjæresandslossepladserne.

Hun har opdateret metoden, så hun ved hjælp af bakterier kan rense spildevand hurtigt og effektivt nedbryde det giftige affald.

Se YouTube-indslaget øverst i denne artikel, hvor hun beskriver teknologien.

Tænk ud af boksen

Prisen bliver uddelt under den årlige internationale World Water Week i Stockholm, som vandforskningsinstituttet Stockholm International Water Institute, SIWI, står i spidsen for.

- Dette års vindende projekt omhandler et forsømt men presserende miljøspørgsmål. Forskningen viser ægte 'ud af boksen-tænkning', begrunder juryen sit valg.

- Ved et heldigt sammentræf er emnet på forkant med vand-energi-problematikker, siger juryen.

Fik ideen fra penneven i Namibia

Hayley Todesco siger, at hun fik ideen om at bruge sandfiltre fra en penneven i Namibia for to år siden.

Og hun begyndte så at teste dem på spildevand i en tank derhjemme.

- Nu har jeg lige begyndt at studere mikrobiologi, og jeg håber at tilbringe en stor del af tiden i laboratoriet til at fortsætte udviklingen af metoden, siger Hayley Todesco.

Facebook
Twitter