Schweiziske kloakker stoppet med guld

Der er guld for millioner af kroner i de schweiziske kloakker. I et enkelt område kan der endda være penge i at udvinde det.

Schweiziske forskere anslår i en ny undersøgelse, at der er guld og sølv for millioner af kroner i landets kloakker. (Foto: Elke Suess © Eawag)

I

London
har man problemer med fedtbjerge, som tilstopper byens kloakker. De er enorme. Man har lige fundet et, der vejede 130 ton og var 250 meter langt, og som bestod af fedt, vådservietter, olie, kondomer og bleer.

Det problem har man ikke i Schweiz. Her er det guld og ædelmetaller, som bliver skyllet ud i kloakkerne.

Kloakken er en guldmine

Der er dog store geografiske forskelle på, hvor meget der ryger i kloakkerne, og generelt kan det ikke svare sig at udvinde metallerne.

Men i Ticino, der er en kanton i den sydlige del af landet, kan kloakkerne helt bogstaveligt gå hen og blive en guldmine.

- I nogle områder i Ticino er der så tilpas høje koncentrationer af guld i slammet fra rensningsanlæggene, at det

potentielt
vil være
umagen
værd at genvinde det, står der i rapporten.

Men i Ticino ligger tre af de største virksomheder i verden, som forarbejder guld. Blandt andre Pamp, der er verdens største

producent
af guldbarrer. I det hele taget står Schweiz for cirka 70 procent af den
globale
forarbejdning af guld.

Også metaller fra ur-fabrikanter

Der er også andre metaller, som skvulper rundt i de schweiziske kloakker. Forskerne anslår, at der årligt flyder 1070 kilo gadolinium, 1500 kilo neodym og 150 kilo ytterbium gennem kloakker og rensningsanlæg.

Nogle af metallerne kommer også fra den store schweiziske ur-industri. For eksempel blev der blandt andet fundet ruthenium og rhodium i Jura, der har mange urfabrikanter.

Der er også fundet guld og metaller i andre landes kloakker. For eksempel i USA. I 2015 anslog forskere, at der i slammet fra én million amerikanere i gennemsnit vil være guld og ædelmetaller for cirka 80 millioner kroner.

500 euro pengesedler tilstoppede toiletter

Det er dog ikke kun ædelmetaller, som schweizerne hælder i kloakkerne. I september opdagede man i Geneve, at nogen havde forsøgt at skylle for flere hundredtusinder 500 euro pengesedler ud i toilettet i en UBS bankfilial i byen.

Byens anklagemyndighed ved endnu ikke, hvem der har forsøgt at komme af med pengene.